Виплата декретних під час війни: роз’яснення Фонду соцстраху

Фонд соціального страхування України роз’яснює, що допомога по вагітності та пологах виплачується попри воєнний стан, евакуацію працівниці, неможливість формування роботодавцем заяви та навіть у разі виходу у декрет після призупинення дії трудового договору на час війни.

За два місяці воєнного стану Фонд перерахував на декретні допомоги 465,9 мільйона гривень – виплати отримали 11,7 тисяч українок. У середньому для кожної з них ФССУ профінансував приблизно 40 тисяч гривень допомоги.

Фонд адаптував порядки здійснення виплат під потреби воєнного стану та фінансує допомоги вагітним українкам напряму на особисту банківську картку, якщо роботодавець не має можливості оформити заяву у зв’язку з бойовими діями.

Також отримання декретної допомоги від Фонду соціального страхування України залишається правом працівниці, навіть у разі призупинення з нею трудового договору.

Відповідно до Закону України від 15.03.2022 № 2136 в умовах воєнного часу роботодавці можуть призупинити дію трудового договору зі своїми працівниками. У такому випадку право на оплату лікарняних втрачається, оскільки відсутній факт втрати заробітку через хворобу або травму. 

Однак навіть у період воєнного стану і під час призупинення дії договору роботодавець не може відмовити працівниці в наданні відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, а також не може звільнити її під час такої відпустки. 

ФССУ профінансує допомоги по вагітності та пологах незалежно від призупинення дії трудового договору з працівником.

 Фонд також інформує, що для отримання консультацій або виплат застраховані особи можуть звернутися у відділення Фонду.

Слідкувати за станом оплати лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників. 

Також отримати допомоги можна напряму від Фонду.



Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори