Вихідні дні у травні: роз’яснення Держпраці

На травневі свята мали б бути подовжені вихідні (з 30 квітня до 2 травня та з 7-9 травня). Але через війну працівники працюватимуть в понеділки 2 та 9 травня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. 

Державна служба України з питань праці нагадує, що статтею 73 КЗпП встановлено святкові і неробочі дні: 1 травня (субота) – День праці; 9 травня (неділя) – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

За старими правилами відповідно до статті 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день співпадає з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідними днями мали б бути понеділки 2 травня (перенесення вихідного з 1.05.2022 р.) та 9 травня (святковий день).

З 24 березня 2022 року діють нові правила згідно з Законом України від  15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні).

Це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей у понеділок на роботу – кожен керівник підприємства вирішують у 2022 році самостійно.

Максимальна нормальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена до 60 годин (скорочена – до 50 годин) (ч.1 ст. 6 Закону № 2136). Тому скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і не оплачуваним).

Держпраці наголошує – 2 та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Варто також зазначити, що День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги) пропонується святкувати 8 травня, а 9 травня – день Європи (законопроєкт № 7297 від 18.04.2022). 

Схожі публікації


Догори