Президент підписав Закон про Держбюджет на 2023 рік

Президент підписав Закон про Державний бюджет України на 2023 рік (законопроєкт №8000), який Верховна Рада ухвалила 3 листопада. Про це йдеться на сайті ВР.

Раніше Комітет з питань бюджету рекомендував Верховній Раді прийняти законопроєкт про Державний бюджет України на 2023 рік у другому читанні і в цілому.

Зазначається, що загальні показники проекту державного бюджету на 2023 рік у доопрацьованому законопроєкті змінено порівняно із законопроєктом, поданим на І читання, таким чином:

  • доходи збільшено на 50,1 млрд грн (на 3,9%), у т.ч. за загальним фондом – на 26,5 млрд грн, спеціальним фондом – на 23,6 млрд грн;
  • видатки збільшено на 66,8 млрд грн (на 2,7%), у т.ч. за загальним фондом – на 43,2 млрд грн, за спеціальним фондом – на 23,6 млрд грн;
  • надання кредитів збільшено на 0,02 млрд грн за спеціальним фондом;
  • дефіцит (фінансування) збільшено на 16,7 млрд грн (на 1,3%) за загальним фондом. Таким чином, граничний обсяг дефіциту державного бюджету пропонується встановити на рівні 20,6% прогнозного ВВП.

У доопрацьованому законопроєкті порівняно із законопроєктом, поданим на І читання, пропонується не змінювати розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. 

Разом з тим, передбачено доручення Уряду щодо опрацювання питання про збільшення видатків для підвищення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати на 2023 рік після припинення воєнного стану, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету та оцінювання обґрунтованості додаткової потреби у бюджетних коштах.


За матеріалами – Ліга Закон

Схожі публікації


Догори