![]() Профспілка працівників освіти і науки УкраїниГоловна > Новини/Інформаційна робота > Gradus Research: харчові звички українців під час війниGradus Research: харчові звички українців під час війни4 листопада 2024
Майже половина опитаних українців (49%) кажуть, що їхні харчові звички змінилися від початку повномасштабного вторгнення. Серед молоді віком 18-34 роки цей показник навіть вищий – 54%.
Проте при деталізованій оцінці стрес (83%) займає перше місце серед чинників впливу на зміну харчових звичок. Через стрес та емоційне виснаження половина опитаних українців харчується нерегулярно (49%), а також вживають більше нездорової їжі (42%), мають знижений апетит (41%) та пропускають деякі прийоми їжі (41%). 19% респондентів також вказали, що стали вживати більше алкоголю.
Блекаути також мають відчутний вплив на харчові звички українців. Наслідком відключень електрики, опалення або води респонденти найчастіше називали те, що надають перевагу продуктам тривалого зберігання (59%) та холодній їжі (50%). Також серед опитаних, лише у 17% людей не змінився бюджет на продукти. У 12% респондентів він збільшився. Натомість 67% українців почали економити на продуктах харчування. Найбільше урізали свій бюджет на продукти жителі південних регіонів – 69,6%. Крім цього, почали менше витрачати на їжу:
Найбільше доводиться економити на харчуванні респондентам, старшим за 56 років – 77%. Довідково Дослідження проведене дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців більше 50 тисяч у віці 18-65 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном, за виключенням тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій. Період проведення поля: 8 жовтня 2024 року. Розмір вибірки: 1000 респондентів. За матеріалами – Gradus Research Повернутися |