Щодо тривалості робочої зміни деяких категорій працівників закладів освіти

Щодо тривалості робочої зміни деяких категорій працівників закладів освітиНа запити з місць щодо тривалості робочої зміни деяких категорій працівників закладів освіти (зокрема, сторожів, машиністів (кочегарів) котелень) повідомляємо, що загального нормативно-правового акта щодо встановлення тривалості зміни 24 чи 12 годин немає.

Статтею 57 Кодексу законів про працю України визначено, що час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності у відповідності з законодавством.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» у колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, зокрема режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку, оплати праці.

Відповідно до зазначеного режим роботи, тривалість робочого часу (зміни) і часу відпочинку встановлюються роботодавцем у правилах внутрішнього трудового розпорядку або у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, встановлених чинним законодавством та Галузевою угодою.

Про порядок встановлення тривалості робочого часу (зміни) йдеться, зокрема, у листах Мінсоцполітики від 29.08.2012 р. № 17/13/116-12 та від 30.11.2012 р. № 463/13/116-62.

Завантажити листи listi-ministerstva.doc [43.5 Kb][920] Завантажити Переглянути документ онлайн


Відділ соціальних питань і охорони праці

Схожі публікації


Догори