Профспілка звернулася до суду для захисту прав освітян на гідну заробітну плату

Профспілка звернулася до суду для захисту прав освітян на гідну заробітну плату17 квітня 2014 року Профспілка працівників освіти і науки України звернулася до суду з адміністративним позовом про скасування постанов Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 року № 88 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373» та № 89 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 р. № 1073».

Оскаржуваними постановами Уряд змінив розмір надбавок педагогічним працівникам установ та закладів освіти за престижність праці, а також працівникам бібліотек за особливі умови праці з фіксованого – 20 та 50 відсотків відповідно, на так званий «гнучкий» - від 0 до 20% чи до 50%, чим суттево погіршив умови оплати праці оосвітян.

Внаслідок прийнятих рішень Уряду заробітна плата вчителя, вихователя, викладача та інших педагогічних працівників у грошову розмірі зменшиться від 278 до 474 гривень.

Галузева Профспілка наголошує, що таке рішення Уряду суперечить Рекомендації ЮНЕСКО/МОП «Про становище вчителів» 1966 року щодо приділення особливої уваги заробітній платі вчителя, яка повинна відповідати значенню педагогічної діяльності для суспільства та бути співмірною із заробітною платою, що виплачується працівникам інших професій, що потребують подібної або еквівалентної кваліфікації, не спрямоване на виконання програмного завдання Кабінету Міністрів України про запобігання зниженню рівня житття громадян, а також не відповідає конституційним нормам (статті 1, 3, 22 Конституції України), які проголошують Україну соціальною і правовою державою, визначають обов'язок держави щодо утвердження, забезпечення і гарантування прав і свобод людини та забороняють при внесенні змін до чинних законодавчих актів звужувати зміст та обсяг існуючих прав і свобод в Україні.

Завантажити додатки postanovu.doc [37 Kb][433] Завантажити Переглянути документ онлайн , rrrrrirrrrsr.doc [235.5 Kb][367] Завантажити Переглянути документ онлайн



Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори