Профспілка звернулася до влади щодо внесення змін до наказу МОЗ

Центральний комітет Профспілки працівників освіти і науки України звернувся до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України з приводу необхідності врегулювання проблеми, пов’язаної з відстороненням від роботи працівників закладів освіти у зв’язку з їх відмовою та неможливістю вакцинації від гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2. 

Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2153 затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, з включенням до нього всіх працівників усіх закладів освіти та наукових установ. Згідно з пунктом 4 наказу він набуває чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування. 

Складна ситуація утворилася з відстороненням від роботи працівників закладів освіти, обов’язковість профілактичних щеплень яких визначена переліком, які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти СОVID-19. Хоча кількість освітян, які приймають рішення вакцинуватися, щоденно збільшується.

Відсторонення від роботи вже з 8 листопада може спричинити непередбачувані ситуації, які призведуть до порушення вимог щодо створення необхідних умов для перебігу освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, унеможливлення заміни відсутніх педагогів тощо. 

Враховуючи норми статті 5 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», що громадяни зобов'язані піклуватися про своє здоров'я, не шкодити здоров'ю інших громадян, брати участь у проведенні протиепідемічних заходів, робити щеплення у передбачених законодавством випадках, та з метою дотримання норм статті 32 КЗпП України про повідомлення працівників про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці, Профспілка працівників освіти і науки України вбачає за необхідне термінове внесення змін до наказу МОЗ України № 2153 та до пункту 41-6 постанови Кабінету Міністрів України № 1236 щодо перенесення термінів їх реалізації не раніше 8 грудня.


Завантажити звернення до МОЗ moz-perenesennia-terminu-vidstoronennia-osvitian.pdf [176.37 Kb][1605] Завантажити Переглянути документ онлайн


Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори