Щодо оформлення результатів обов'язкових медоглядів

Щодо оформлення результатів обов'язкових медоглядівУ зв’язку із запитами спілчан подаємо роз’яснення щодо оформлення результатів обов'язкових медоглядів.

Статтею 169 Кодексу законів про працю України (КЗпП України) встановлено, що роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Цей вид медогляду пов’язаний з охороною праці і спрямований насамперед на конкретну особу, захист, охорону і збереження її здоров’я в процесі трудової діяльності.
Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 року № 246 затверджено «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

Результати медогляду і висновок комісії про стан здоров’я заносяться до Картки працівника і до медичної картки амбулаторного хворого. Інформація на Картці працівника містить конфіденційний характер.

За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія оформляє Заключний акт за формою, зазначеною у додатку 9 до пункту 2.17 названого Порядку, який складається у шести примірниках – один примірник залишається в закладі охорони здоров'я, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або вповноваженій працівниками особі, профпатологу, закладу державної санітарно-епідеміологічної служби, робочому органу виконавчої дирекції Фонду страхування від нещасних випадків.

У разі необхідності Комісія має право направити працівника з підозрою на захворювання (або із стажем роботи більше 10 років) на додаткові обстеження, консультації та оздоровчі заходи в спеціалізовані лікувально-профілактичні заклади, на кафедри та курси професійних захворювань вищих медичних навчальних закладів і закладів післядипломної освіти.

Згідно п. 3.7. зазначеного Порядку роботодавець забезпечує проведення відповідних оздоровчих заходів Заключного акта у повному обсязі та усуває причини, що призводять до професійних захворювань (отруєнь).

Необхідність проходження обов’язкових попередніх (до прийняття на роботу) і періодичних медичних оглядів працівниками підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь (до цих категорій працівників, в тому числі, відносяться працівники лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів) встановлено ст.26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Метою проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів є запобігання розповсюдженню інфекційних та небезпечних захворювань, динамічне спостереження за станом здоров'я працюючого населення. На відміну від медоглядів, пов’язаних з охороною праці профілактичні медогляди покликані гарантувати інфекційну безпеку переважно всього населення, а не тільки особи, яку перевіряють.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядок проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року № 559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» (зі змінами і доповненнями). При цьому абзацом другим пункту 2 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок визначено, що обов’язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців, а витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання вказаного закладу та установи охорони здоров’я.

Для проведення обов'язкового періодичного медичного огляду роботодавець складає за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем список працівників, які повинні пройти цей огляд. Копія списку передається до закладу або установи охорони здоров'я, де проводитиметься цей огляд. У разі проведення попереднього (до прийняття на роботу) обов'язкового медичного огляду роботодавець направляє закладу чи установі охорони здоров'я відповідного листа.

Усі результати обстеження, що проводяться лікарями-спеціалістами (у тому числі лабораторних, клінічних та інших досліджень), обов'язково заносяться до особистої медичної книжки. На підставі результатів обстеження кожен лікар-спеціаліст робить висновок щодо можливості допущення працівника до роботи (п.12. Порядку).

Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів, Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, а також Перелік протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб».

У разі відсутності протипоказань для зайняття відповідним видом діяльності заклад охорони здоров'я видає працівнику форму № 1-ОМК «Особиста медична книжка», затверджену наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 лютого 2013 року № 150.

Оформлення Заключного акту за результатами обов’язкових профілактичних медичних оглядів не передбачено.

Відділ соціальних питань і охорони праці
0
7 жовтня 2013
11 541
---

Схожі публікації


Догори