Голів профкомів питають про зарплату навіть директори і не члени Профспілки

Голів профкомів питають про зарплату навіть директори і не члени ПрофспілкиБориславська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України – це 25 первинок і 733 члени профспілки.

Одна з порівняно невеликих підрозділів багаточисельної галузевої профспілки Львівщини та найбільша громадська організація в колись нафтопромисловому містечку з понад 30-тисячним населенням за останнім переписом.

Ще з 90-х не працює відомий в Україні завод «Галлак», меблева фабрика, інші підприємства нафтохімічної та деревообробної промисловості. Тиждень на місяць (під замовлення) виходять на роботу швейники.

Для інтелігенції – це край педагога-новатора позаминулого століття, директора найбільшої народної школи в Австро-Угорській імперії, збудованої ним же в Бориславі, Степана Коваліва. На той час він був тут роботодавцем і профспілкою – захисником соціальних прав учительства, своїх учнів та їх батьків, - письменником, громадським діячем в одній особі. У місті зберігся його музей.

Такі храми історії створюються для того, щоб добрим давнім справам яскравих особистостей нині сущі, вибачайте за прозу, «приробили ноги», ставши спадкоємцями добрих справ. Хотілося б, щоб у всьому бачилося: Борислав – педагогічна Мекка краю.

Такий настрій відчувався і в понад 50 делегатів, обраних освітянами на підведення підсумків роботи своєї громадської організації. Два останні роки її очолює вчителька української мови і літератури Бориславської школи №7 Роксолана Іванівна Флюнт.

Довіру спілчан отримала, як сказав її колега зі санаторної школи-інтернату Ігор Шоха, за те що й без посади була лідером освітянських акцій протесту в місті. Певно, сьогодні зі свого гасла «Робиш – не бійся, боїшся – не роби» схиляється до першої її частини. Вона буквально застрягла у важливій для людей праці проблемі, яку створили, так би мовити, соціальні партнери – влада і роботодавець, розміром у місячну заборгованість із зарплати, давно заборгувавши понад 48 тисяч гривень виплат відряджальних коштів.

З цього приводу Роксолана Іванівна сказала: вже здається, що за скаргами, зверненнями, щоденною буденною темою роботи, я працівник фінвідділу. З фінансових питань, що стосуються спілчан, вже вийшла на рівень Служби безпеки України. «Як прийдеш до школи і до мене, і до голів профкомів найперше запитання: коли буде зарплата? Звертаються не лише директори, а й навіть не члени профспілки…».

У виступі на конференції прозвучало доволі незвичне запитання представника головного освітянського роботодавця бориславських освітян – спеціаліста міськвідділу освіти Лесі Коваленко: «А ви зверталися до відділу освіти?». На що одразу відповіло кілька делегатів конференції: «Це відділ освіти мав би бути максимально зацікавлений, щоб довести інформацію працівникам про причини затримки зарплати. Навіть наші директори не знають, у чому справа».

Учасники конференції одноголосно запевнили: вперше чують від Лесі Остапівни, що державна освітянська субвенція надходить в три етапи. Сусіди і навіть Бориславські школи-інтернати давно отримали платню, а працівники шкіл – шукають, де ж запропастилися гроші, ловлять чутки про зловживання і банкрутства банків. Отримали запевнення представника роботодавця, що у квітні субвенція буде менш роздроблена.

Профспілка домагатиметься, запевнила Роксолана Іванівна, щоб працівникам освіти в Бориславі виплачувати зарплату в кінці і в середині місяця, згідно закону.

До теми, додала й голова ревізійної комісії Людмила Леськів, про несвоєчасне перечислення централізованою бухгалтерією профвнесків міській та вищим структурам галузевої профспілки.

У тій же сфері оплати праці, як скаже у своєму виступі перед учасниками конференції правовий інспектор обласної організації галузевої профспілки Мирон Малярчин, були проблеми з оплатою праці через вимушений простій внаслідок нечітко сформульованих роботодавцем наказів.

Освітні заклади міста не працювали,бо не опалювались приміщення. До слова кажучи, ця проблема неналежних, м’яко кажучи, умов праці відчувалася й на конференції: її учасники працювали в неопалюваному залі Будинку школяра. Через те, наголосила голова редакційної комісії Оксана Пігур, люди думають, як швидше звідси вийти, хоч є, при такій слушній нагоді, питання до представника відділу освіти, обласного правового інспектора праці. «Але ж губи дубіють, говорити неможливо…» Можна собі уявити, як тут працюють керівники гуртків та діти. Кажуть, батьки самі приносять опалювальні прилади, щоб тільки діти займалися.

Важко дбати і контролювати громадській організації умови праці і сангігієни в місті, де, як сказала одна бориславська вчителька, воду подають двічі на добу на кілька годин.

Основним завданням, наголосила Роксолана Іванівна Флюнт, є сьогодні робота над мотивацією членства в професійній спілці, яка формує нову суспільну ідеологію своєї діяльності – від каси матеріальної допомоги, забезпечення дитячих новорічних подарунків до солідарності у виборюванні своїх соціальних стандартів, формування кадрового резерву, якісних колдоговорів і міської угоди, створення в колективах здорової атмосфери – справедливості в оцінках праці, доброзичливості (за Степаном Ковалівим – авт) один до одного.

Добиватимуться відрахування 0,3 % відрахування від фонду зарплати на культмасову і спортивно-оздоровчу роботу для спілчан, до чого особливо сьогодні спонукують зміни в розкладах діяльності соцстраху.

На жаль, не згадувалися у стрижневій доповіді питання інформаційної роботи. Судячи з ситуації у спілкуванні з роботодавцем, вона потребує уваги профлідера, яка, вочевидь, встигла за два роки вникнути в теоретичну суть профспілкової роботи, а далі – непроста справа олюднити її.

Правове навчання профактиву, який цьогоріч поповнили 5 нових голів профкомів. Наскільки якісно засвідчив той факт, що кандидатуру однієї з новообраних голів профкому Наталю Бандрівську та досвідченого профактивіста Олега Якимчука поруч з кандидатурою Роксолани Флюнт було висунуто на голову міськради профспілки працівників освіти. Обоє взяли самовідвід.

Олег Орестович мотивував своє рішення тим, що «Роксолана Флюнт цю справу робить краще». За неї проголосували абсолютною більшістю, при одному делегатові, що утримався. Обрали керівні органи, затвердили насичену завданнями постанову конференції.

Попри те, що стрижнева доповідь не була пожвавлена прізвищами активістів, голова Бориславської міської разом з керівництвом обласної організації галузевої профспілки подбали про Грамоти і Подяки для кращих із них.

Бориславська міська організація була відзначена Об’єднанням профспілок Львівщини за успіхи в оздоровленні дітей спілчан. Грамоту Роксолані Флюнт вручив на конференції Мирон Малярчин.

Ольга Лобарчук, Львів


Голів профкомів питають про зарплату навіть директори і не члени ПрофспілкиГолів профкомів питають про зарплату навіть директори і не члени Профспілки
0
9 квітня 2015
2 146
---

Схожі публікації


Догори