Звернення ЦК Профспілки до ВРУ щодо пенсійного забезпечення науковців

Звернення ЦК Профспілки до ВРУ щодо пенсійного забезпечення науковцівЦК Профспілки звернувся до Голів Комітетів Верховної Ради України з питань науки і освіти, соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Л.М.Гриневич та Л.Л.Денісової з приводу необхідності якнайшвидшого врегулювання питання пенсійного забезпечення працюючих пенсіонерів з числа наукових і науково-педагогічних працівників з дотриманням вимог законодавства та спрямувати подання до Конституційного Суду України про відповідність змін, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 № 213-VIII, Конституції України.

Відповідно до змін, унесених пунктом 7 розділу I цього Закону до частини двадцять восьмої статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» пенсія, призначена особі відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії у порядку та на умовах, передбачених цим Законом, виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
Також установлено, що тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, у період роботи особи на інших посадах, пенсії, призначені відповідно до цієї статті, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Тож зазначеними змінами не передбачено норм про виплату звичайної трудової пенсії за віком у розмірі 85 відсотків працюючим на посадах наукових і науково-педагогічних працівників пенсіонерам – науковцям. Йдеться лише про виплату у такому розмірі наукової пенсії, яка виплачуватиметься тим пенсіонерам з числа наукових та науково-педагогічних працівників, які працюють на інших, не «наукових», посадах.

Але в роз’ясненні Міністерства освіти і науки від 24.03.2015 №1/9-143 з посиланням на змінену статтю 47 закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зазначається, що працюючим пенсіонерам (в тому числі тим, яким призначена наукова пенсія та які продовжують працювати на посадах науково-педагогічних та наукових працівників) розмір виплачуваної пенсії становить 85 відсотків від призначеного розміру.

Однак змінами до статті 47 цього Закону передбачено, що пенсія, призначена особі відповідно до цієї статті, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру. Але цією статтею, яка має назву «Виплата пенсії», регламентовано порядок виплати, а не призначення пенсії.

Така неоднозначність у нормах законів та їх застосуванні викликає багато запитань та обурення наукових і науково-педагогічних працівників, що вимагає якнайшвидшого врегулювання питання пенсійного забезпечення з дотриманням вимог законодавства та спрямування народними депутатами України подання до Конституційного Суду України про відповідність змін, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 № 213-VIII, Конституції України.




Управління соціально-економічного захисту

Схожі публікації


Догори