Соціальне партнерство у територіальній громаді

Первинна профспілкова організація Парафіївської громади   Профспілки працівників освіти і науки України має надійного соціального партнера в особі селищного голови  та начальника відділу освіти, культури та спорту. Укладений у 2021 році  Колективний договір регулював виробничі та соціально-економічні  відносини і узгоджував інтереси працівників закладів освіти та керівництва громади.

Але у лютому 2022 року  Парафіївська селищна рада  ліквідувала відділ освіти, культури, молоді та спорту, з начальником якого було підписано Колективний договір,  і створила новий відділ – відділ освіти, культури та спорту.  У зв’язку з цим виникла необхідність прийняття нового Колективного договору з новим підписантом.  До того ж відбулися певні зміни у законодавстві, які необхідно було  внести у договір.

Відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» попередньо відбулися колективні переговори з укладання нового Колективного договору, погодження проєкту з головою селищної ради  та обговорення його у закладах освіти громади.

У середині березня 2023 року було проведено конференцію Первинної профспілкової організації Парафіївської громади з порядком денним «Про схвалення проєкту Колективного договору між відділом освіти, культури та спорту Парафіївської селищної ради та Первинною профспілковою організацією Парафіївської громади Профспілки працівників освіти і науки   України на 2023-2025 роки».

Крім делегатів на конференцію  були запрошені директори та заступники директорів ліцеїв громади, директори дошкільних навчальних закладів та голови профспілкових організацій, які не є делегатами конференції.

У роботі конференції взяли участь заступник голови Чернігівської обласної організації Ніна Дудка, юрисконсульт обласної організації Олексій Лугина, селищний голова Галина Петруша, перший заступник голови  селищної ради Наталія Федоренко, начальник відділу освіти, культури та спорту Наталія Рощупкіна.

Делегати одноголосно схвалили проєкт Колективного договору та доручили голові Первинної профспілкової організації Вірі Савченко підписати його  і подати на повідомну реєстрацію.

Також відбулось навчання профспілкового активу та керівників закладів освіти громади. Юрисконсульт обласної організації Олексій Лугина розповів присутнім про зміни у законодавстві: зміни у формулі розподілу освітньої субвенції, наслідки скасування нормативно-правових актів, що регулювали роботу за сумісництвом, надання допомоги з тимчасової непрацездатності, зокрема про тлумачення терміну «місце роботи». Також він зупинився на питаннях, які виникають у спілчан в умовах роботи під час воєнного стану: атестація педагогічних працівників, вплив простою на стаж і пенсію, відстрочка від мобілізації педагогічним працівникам, необхідність збереження заробітної плати мобілізованим педагогам.

Після проведених заходів у Парафіївській громаді заступник голови обласної організації Ніна Дудка та юрисконсульт обласної організації Олексій Лугина  на запрошення начальника відділу освіти Ічнянської міської ради Лариси Реус зустрілися   з працівниками централізованої бухгалтерії відділу з метою отримання  юридичної консультації з оплати лікарняних листів, збереження заробітної плати мобілізованим педагогічним працівникам тощо.

Поспілкувалися з начальником відділу освіти з питання оптимізації мережі закладів освіти в рамках законодавства та захисту прав працюючих членів Профспілки у цьому процесі. 

 

Віра Савченко, 

голова Первинних профспілкових організацій Ічнянської та Парафіївської громад

Схожі публікації


Догори