Зворотній зв’язок зі спілчанами не переривається

Зворотній зв’язок зі спілчанами не переривається
Робота Одеського обласного комітету Профспілки щодо розгляду письмових і усних звернень працівників галузі у 2011 році


Протягом 2011 року в обласний комітет Профспілки надійшло 1026 звернень від працівників освіти (в 2010 році 908). Звернення розглядались з дотриманням термінів, визначених чинним законодавством.

Серед звернень найбільша кількість – 332 – стосується питань трудових відносин. У зв’язку з оптимізацією мережі навчальних закладів працівників хвилювали питання звільнення, скорочення, зменшення педагогічного навантаження, зміни режиму роботи працівників, умов праці.

У результаті втручання працівників обкому Профспілки на 2 місяці пізніше перенесено звільнення за скороченням штату 14 заступників директорів шкіл з виховної роботи Тарутинського району у зв’язку з виявленим порушенням з боку адміністрації процедури, передбаченої ст. 49-2 КЗпП України. Працівники персонально наказом не пізніше ніж за 2 місяці не були попереджені про звільнення.

Не була звільнена директор Кирничанської школи Ізмаїльського району, яку примушували написати заяву про звільнення за «власним бажанням» з мотивів досягнення пенсійного віку.

В обком Профспілки звернувся вчитель А-Іванівського НВК Миколаївського району зі скаргою на те, що зменшують доплати за завідування навчальними кабінетами, пропонують вчителям писати заяви про відмову від додаткових доплат за різні види педагогічної діяльності. Як результат, був проведений пленум Миколаївського райкому Профспілки. Його учасники заявили протест намірам керівників району погіршити матеріальне забезпечення вчителів, направили звернення до районної державної адміністрації.

Під час розмови голови обкому Профспілки Дубовик Н.О. з головою Миколаївської райдержадміністрації Чорним О.В. останній запевнив, що в районі не буде допущено незаконних дій, які погіршують права педагогічних працівників.

Колишній медсестрі Фонтанської ЗОШ соціальної реабілітації були виплачені 189 грн.67 коп. компенсації за невикористані дні відпустки, які не були виплачені при звільненні.

167 звернень стосувались питань фінансування навчальних закладів, оплати праці, в тому числі надання матеріальної допомоги на оздоровлення непедагогічним працівникам.

За результатами розгляду багатьох звернень працівникам відшкодовано матеріальні збитки, які були спричинені порушеннями трудового законодавства, та здійснені належні виплати.Наприклад, в результаті розгляду звернення бібліотекаря Маріїнської гімназії було вирішене питання про виплату допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки всім бібліотекарям Приморського району м. Одеси.

За зверненнями прибиральниць окремих шкіл Татарбунарського району було направлено листи головам Татарбунарської РДА та районної ради. В результаті спільних дій обкому Профспілки, Татарбунарського райкому та відділу освіти обслуговуючому персоналу в кінці року надана матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу.

За зверненнями голів профкомів Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та ДПТНЗ «Ізмаїльське професійно-технічне училище» щодо незабезпечення в повному обсязі фінансування заробітної плати працівникам обком Профспілки направив лист начальнику управління освіти і науки Одеської облдержадміністрації. В результаті педагогічним працівникам гуманітарного центру виплачена 20-відсоткова надбавка за престижність праці, яка не виплачувалась з 1 вересня 2011 року через брак коштів; працівники училища отримали допомогу на оздоровлення, доплати за класне керівництво та завідування кабінетами.

Чимала кількість звернень (150) стосувалась відпусток різних видів, із них 45 щодо надання відпусток без збереження заробітної плати, в тому числі в примусовому порядку, 26 щодо незаконного обмеження тривалості додаткових соціальних відпусток до 59 календарних днів працівникам, які мають дітей. В результаті роз’яснень, консультацій, які надавались працівниками обкому, працівники отримували передбачені чинним законодавством відпустки, чи, навпаки, відмовлялись від примусових відпусток без збереження заробітної плати.

У зв’язку з обговоренням реформування пенсійної системи та прийняттям Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» в обком Профспілки звернулось 113 працівників з питань пенсійного забезпечення, в тому числі щодо збереження права на пенсію педагогічним працівникам за вислугу років, віку призначення пенсії, порядку оформлення наукових пенсій.

Майже вдвічі в порівнянні з 2010 роком (85 проти 41) збільшилась кількість звернень щодо матеріального забезпечення та надання соціальних послуг за державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, в основному працівники скаржились на відсутність путівок на санаторно-курортне лікування та несвоєчасну виплату допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Згідно із заявами працюючих, клопотаннями виборних профспілкових органів членам обласної організації Профспілки, непрацюючим ветеранам надано матеріальну допомогу на суму 52 тисячі грн.

У 2011 році відновлено практику проведення Днів обкому Профспілки в первинних профспілкових організаціях. З цією метою члени обкому Профспілки та працівники виконавчого апарату відвідали 63 організації у 10 регіонах області. Дні обкому Профспілки проведено також у санаторії-профілакторії «Учитель». Під час виїзних прийомів до працівників обкому Профспілки звернулось 225 працівників.

Обкомом Профспілки активізовано проведення упереджувальних консультацій, роз’яснювальної роботи через засоби масової інформації.

У 2011 році на сайті обласної організації Профспілки відкрито рубрику «Питання-відповідь», за допомогою якої члени Профспілки отримують консультації з правових питань, питань соціально-економічного захисту. В основному за консультацією зверталися працівники загальноосвітніх закладів. Протягом року давалися роз’яснення на сайті обкому Профспілки.

Користувачі сайту запитували про процедуру звільнення працівників за скороченням штату, зокрема в умовах оптимізації мережі закладів освіти, питання порядку надання виплат, пов’язаних з народженням дітей, проведення курсової перепідготовки вчителів, виплати пенсії за вислугою років працівникам освіти, питання трудової дисципліни. Звертались з проханням допомогти визначити правильність нарахованого педагогічного стажу та встановлення педагогічного навантаження. За допомогою встановленої на сайті функції опитування «Вам допомогла ця інформація?» переважна більшість користувачів сайту вважає роз’яснення з даних питань корисними.

Протягом року в газеті «Освітянський профспілковий вісник» правовим інспектором Т.І. Саєнко надавались роз’яснення з наступних питань: про порядок скорочення чисельності або штату працівників у зв’язку з оптимізацією мережі закладів освіти; про одержання доплати за завідування навчальними кабінетами керівниками закладів освіти; про виплату 20-відсоткової надбавки з 1 вересня 2011 року методистам методкабінетів; про розмір допомоги працівникам бюджетної сфери при виході на пенсію; про призначення пенсії за вислугу років; про процедуру прийняття на роботу працівника; про право на відстрочку від призову на строкову військову службу студента, педагогічного працівника; про трудові права студентів, які навчаються за денною (очною) формою навчання, при їх прийнятті на роботу.

Одеський обласний комітет Профспілки

Схожі публікації


Догори