П’ятнадцять років – це не жарт, п’ятнадцять років – це вже досвід!

П’ятнадцять років – це не жарт, п’ятнадцять років – це вже досвід!Навчання в школі… Іноді воно викликає захоплення і цікавість, іноді сльози і обурення.

Робота вчителя досить складна. Як садівник доглядає молоді саджанці, так і вчителі допомагають своїм учням тягнутися до світла знань, адже щиро вірять, що вони виростуть мудрими і творчими, здатними утверджувати і примножувати добро. Проте часто в побуті чуєш таке поняття як вигорання людини.

Справді, інколи задумуєшся: де межа праці, скільки може працювати людина, щоб робота приносила радість, а не втому? Я не скажу, де межа, але знаю: тільки та людина може віддавати себе на сто відсотків роботі, яка вміє і обов’язково відпочиває. Взявши цей постулат за основу, у далекому 1998 році директор Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Ю.П. Хланта організовує для педагогічного колективу школи екскурсію на Синевирське озеро. Так було започатковано цікавий шкільний проект: у рамках відзначення Дня працівника освіти щороку відвідувати цікаві і неповторні місця України.

Мабуть, ніхто тоді ще не вірив, що цей проект буде мати продовження. Але наступного року в першу неділю жовтня – знову поїздка. Цього разу – столиця України Київ. А далі все вже «стелилося». Підкорення Говерли, екскурсія в «Софіївку», Вінницю, Кам’янець-Подільський, Тернопіль, Косів, Івано-Франківськ, відвідини Хотинської фортеці, козацьких могил біля Берестечка, Кришталевої печери – далеко не весь перелік визначних місць України, де побували педагоги нашої школи.

Кожна поїздка – унікальна. Під час неї – широка пізнавальна, навчальна, культурна програма. А ще – знайомство з колегами по роботі з інших районів і областей держави.

Цей навчальний рік не став винятком. На зборах колективу голова місцевого комітету Профспілки знову порушила це питання, наголосивши на тому, що ця подорож – ювілейна, п’ятнадцята. Довго вибирали маршрут. Порадив, як завжди, відомий колочавський краєзнавець, нинішній сільський голова Василь Іванович Худинець. Він справді вибрав чудовий маршрут: знайомство зі Львовом – музей-садиба І.Франка у Нагуєвичах – Скелі Довбуша – Гошівський монастир – музей Бойківщини у м. Долина.

Львів виявився дуже гостинним містом. Всім сподобалася запашна львівська кава. А подорож знаменитим львівським екскурсійним трамвайчиком центром міста запам’ятається надовго. Адже кожен вчитель у душі філолог, ми не змогли обійти (чи то пак, об’їхати) стороною музей-садибу І.Франка. Екскурсія була чудовою. Ми дізналися багато нового про життя українського Каменяра.

Ночували у с. Гузіїв біля Болехова в місцевій школі. Приємно було поспілкуватися з директором школи, вчителями та технічним персоналом. А вранці – нові враження. Від Скель Довбуша чекали багато чого, але побачене вразило. Гора як гора, а на самому вершечку, незрозуміло звідки, раптом величезний камінь метрів тридцять заввишки і десять у діаметрі. І стоїть гордо сам один. Ще й назву має – Одинак. Метрів за двадцять від нього починається каскад великих скель. Кількадесят вправних альпіністських прийомів – і ми на вершині скелі.

«Не буде зайвим подбати про зцілення душі, – вирішили ми, – тим більше, нам по дорозі Гошівський монастир. Важко передати відчуття, перебуваючи на Ясній горі. Раптом розумієш, що ти – лише маленька частина Всесвіту, але й від тебе багато чого залежить. Оцінюєш прожите, думаєш про майбутнє.

Помолилися і вирушили далі. Зупинка в Долині. Окрасою міста уже став музей бойківщини. Величезний матеріал зібрали його працівники. Особливо нам сподобалася мова екскурсовода, темпераментна, виважена, часом гумористична.

Мабуть, читачеві кортить дізнатися: а як це вдалося організувати, а скільки це коштує? Небагато, скажу я вам. Головне – відійти від буденності. Все інше – вирішується.

Р.S. Ще не згасли враження від поїздки, а ми вже плануємо подорож на наступний рік. І вона обов’язково буде. Приєднуйтеся!


Галина Драч ,
голова профспілкового комітету
Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Міжгірського району Закарпатської області


П’ятнадцять років – це не жарт, п’ятнадцять років – це вже досвід!

Схожі публікації


Догори