У Тернополі розповіли правду про заробітки освітян

На Тернопільщині – понад 40 тисяч освітян. 9 жовтня вони разом з іншими бюджетниками вийдуть на протест, вимагатимуть підвищення заробітної плати та вирішення інших соціальних питань. Кілька років поспіль із центральних ЗМІ говорять про підвищення зарплати працівникам освіти, однак її підвищують не всім. Зарплата вчителя загальної середньої освіти підвищується за рахунок державної субвенції, яка надходить на місця.

Цього року у розрахункову формулу закладуть зарплату для вчителів групи продовженого дня. Але освітня субвенція не поширюється на оплату працівникам закладів дошкільної освіти, позашкільної освіти, які фінансуються з місцевих бюджетів. Торік її підвищили не 1 січня, а 1 вересня. Цього ж року Мінфін не вважає за доцільне підвищувати зарплату цим категоріям освітян, як і викладачам вищої школи і професійно-технічної освіти.

– Уявіть собі ситуацію, коли в ПТУ або коледжі частина колективу, яка викладає загальноосвітні дисципліни, з 1 січня отримає підвищену заробітну плату, а ті, хто викладає фахові предмети, на це підвищення вже навіть не можуть сподіватися, – розповідає заступник голови обласної профспілкової організації працівників освіти і науки Оксана Піхурко. – Раніше говорилося про те, що ці надбавки можуть встановлювати місцеві бюджети, але ми розуміємо, що це призведе до ще більших конфліктів територіальних між працівниками освіти.

Профспілка працівників освіти і науки вважає, що освітян поділили на касти за належністю до державної субвенції і вимагає справедливої оплати праці.

Підвищення на 10% зарплатні працівникам дошкільної, позашкільної, вищої та професійно-технічної освіти, а також науково-педагогічним працівникам вимагатимуть під час Всеукраїнського протесту.

Серед вимог освітян також встановлення прожиткового мінімуму у розмірі 5200 грн., а мінімальної зарплати – 7700 грн.

Нагадаємо, протест бюджетників відбудеться одночасно у всіх українських містах 9 жовтня (вівторок) о 16.00 год. У

Тернополі акція відбудеться біля пам’ятника Іванові Франку. 17 жовтня профспілковий протест пройде у столиці.

За матеріалами – «20 хвилин. Тернопіль» 

Схожі публікації


Догори