Оплата праці вихователів груп продовженого дня

– За рахунок яких видатків здійснюється оплата праці вихователів груп продовженого дня?

Відповідно до статті 1032 Бюджетного кодексу України освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у типах закладів освіти, визначених цією статтею. Серед таких закладів освіти є і заклади загальної середньої освіти.

У Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963, посада вихователя віднесена до педагогічних працівників.

Тому оплата праці вихователів груп продовженого дня у закладах загальної середньої освіти провадиться за рахунок видатків освітньої субвенції.

Водночас статтями 89 і 90 Бюджетного кодексу України визначено, що видатки на заклади освіти, засновані на комунальній власності, здійснюються з відповідних місцевих бюджетів.

Згідно з пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» протягом бюджетного періоду дозволяється здійснювати видатки закладів освіти, визначених статтею 1032 Бюджетного кодексу України, одночасно з державного та місцевих бюджетів та/або одночасно з різних місцевих бюджетів.

Тож у випадках недостатності в окремих місцевих бюджетах обсягів освітньої субвенції оплата праці вихователів груп продовженого дня, як і інших педагогічних працівників, може провадитися за рахунок коштів місцевих бюджетів.

При цьому варто зазначити, що за наявною інформацією обсяги невикористаної на місцях освітньої субвенції впродовж року збільшуються. Станом на 1 серпня поточного року залишки невикористаної освітньої субвенції становили в цілому в Україні 7,1 млрд. грн, на 1 квітня – 5,2 млрд. грн, на 1 січня – 4,1 млрд. гривень.

Зазначені кошти мають спрямовуватися в першу чергу на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти в повному обсязі з дотриманням вимог законодавства, Галузевої, територіальних угод, колективних договорів, зокрема встановлення з 1 вересня 2018 року надбавки за престижність педагогічної праці в максимальному розмірі 30% посадового окладу (ставки заробітної плати), що передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 № 23 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», виплату винагороди за сумлінну працю в розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати), здійснення доплати за завідування навчальними кабінетами в розмірі 10-13% посадового окладу (ставки заробітної плати) відповідно до пункту 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 15.04.1993 № 102, без вимог щодо їх атестації, оплати праці вчителів за заміну тимчасово відсутніх працівників у повному обсязі за фактично відпрацьований час відповідно до пункту 63 Інструкції № 102, яким передбачено, що за години педагогічної роботи, виконаної понад встановлену норму, провадиться додаткова оплата відповідно до отримуваної ставки заробітної плати в одинарному розмірі, тощо.

Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори