Профспілка відстояла права молодих захисників Батьківщини

У минулому році до Черкаського державного технологічного університету (ЧДТУ) на скорочену форму навчання факультету комп’ютеризованих технологій машинобудування та дизайну вступив Василенко Віталій Станіславович, який має статус учасника бойових дій та інваліда 2 групи через захворювання, пов’язане із захистом Батьківщини. Влітку 2014 року він перебував у зоні проведення АТО.

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» гарантує підтримку таким студентам у вигляді Державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти, яка надається у вигляді, а саме: повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти, соціальної стипендії, безоплатного забезпечення підручниками, безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах, безоплатного проживання в гуртожитку, інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Проте, чинним законодавством України гарантувалась виплата соціальних стипендій лише тим учасникам АТО, які не досягли 23 років. У березні 2018 року Віталію виповнилось 23 роки. Зауважимо, що такі студенти здебільшого вступають у вищий навчальний заклад у віці близько 23 років, після служби в Збройних силах України.

Крім того, з’ясувалося що законодавством не передбачено право на отримання соціальної стипендії особам, які мають статус інваліда війни. Проте, особи з інвалідністю І-ІІІ групи мають право на отримання соціальної стипендії, згідно Постанови Кабінету Міністрів від 8 лютого 2017 року № 81.

Отже, склалася ситуація, коли молода людина, яка втратила час і здоров’я на службу в армії, захищаючи Вітчизну, не мала права на отримання соціальної стипендії (розмір якої, на той час складав  1180 грн).

Профспілковий комітет ЧДТУ звернувся до обласного комітету Профспілки з пропозицією посприяти у скасуванні обмеження у віці для отримання соціальної стипендії студентам, учасникам бойових дій, зазначених у пункті 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII.

На клопотання профкому ЧДТУ обком Профспілки звернувся до Міністерства освіти і науки України та Міністерства соціальної політики України з проханням переглянути віковий термін для учасників бойових дій, які мають право на отримання соціальних стипендій.

І ось, нарешті, рішенням Уряду України від 23 січня 2019 року, було ухвалено внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України щодо виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів. Цими змінами зокрема: 

розширено категорії отримувачів соціальних стипендій, надано право на отримання соціальних стипендій усім учасникам бойових дій, у тому числі особам, визнаним постраждалими учасниками Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та їхнім дітям, які є студентами вищих закладів освіти;

скасовано вікове обмеження (23 роки) учасникам бойових дій при наданні соціальної стипендії тощо.

Отже, приємно усвідомити, що до створення таких позитивних змін до законодавства України долучилася і наша освітянська Профспілка, яка завжди стоїть на захисті прав і гарантій своїх людей.

Борітеся – поборете! В єдності наша сила!

Черкаська обласна організація Профспілки за інформацією 

профкому Черкаського державного технологічного університету

Схожі публікації


Догори