Питання виплати надбавки за престижність зібрало освітян Золотопотіцької ОТГ

Перша зустріч голови Бучацької районної організації профспілки Євгена Роя, голів первинних профорганізацій закладів освіти громади із керівництвом ОТГ відбулася 28 січня цього року.

Педагоги вимагали скасувати розпорядження селищного голови Ростислава Кушика від 8.01.2019 щодо зменшення надбавки до 10%. Оскільки голова громади перевищив свої повноваження, і спроба змінити умови оплати праці відбулася з порушення чинного законодавства, учасники зібрання дійшли до згоди, в результаті якої виплати за престижність протягом І кварталу здійснювалися у раніше встановленому розмірі – 20%.

Однак вже на початку березня селищний голова Золотопотіцької ОТГ, посилаючись на дефіцит коштів на оплату праці освітян у 2019 році, недосконалість формульного розрахунку освітньої субвенції, відсутність коштів місцевого бюджету видає нове розпорядження № 71-од «Про внесення змін щодо надбавки за престижність педагогічним працівникам, бібліотекарям закладів освіти та оптимізацію мережі». На виконання цього розпорядження відділ освіти, культури, молоді та спорту видає аналогічний наказ  від 4.03.2019 р. № 26-од.

Зміст розпорядчих документів – зменшення надбавок за престижність педпрацівникам шкіл, за винятком керівників й учителів НУШ, та позашкільних закладів, а також за особливі умови праці бібліотечним працівникам на 10% з 1 травня ц.р.

На перший погляд, місцеві керівники намагаються виконати вимоги чинного законодавства, зокрема ст. 103 КЗпП України та ст. 29 Закону України «Про оплату праці» щодо попередження про зміну діючих умов оплати праці. Але, керівництво громади знехтувало своїми ж зобов’язаннями виплачувати надбавку у розмірі 20% посадового окладу, що й підтверджується п. 6.1.10 Угоди між Золотопотіцькою селищною радою та Бучацькою районною організацією профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2019 роки.

Тішить позиція більшості директорів закладів освіти громади, котрі не поспішили видати накази на виконання названих вище розпорядчих документів, зважаючи на аналогічні зобов’язання колективних договорів щодо виплати надбавок. Це знову перешкодило намірам місцевої громади урізати заробітну плату педагогам.

Друга зустріч управлінців та профспілкового активу відбулася 27 березня 2019 року у приміщенні Золотопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст. та тривала близько чотирьох годин.

На запрошення голів первинних профорганізацій з освітянами та керівництвом громади (головою, заступником ОТГ, начальниками фінансового відділу, відділу освіти, культури, молоді та спорту, спеціалістами виконавчого апарату) спілкувалися голова Тернопільської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Людмила Мокей, голова Бучацької  районної профорганізації Євген Рій, юрисконсульт обласної організації Степан Кушик.

Дискусія була гострою, емоційною, але конструктивною. Наголошено про необхідність подальших дій сторін щодо знаходження можливих шляхів додаткового фінансування галузі.

Користуючись нагодою голова обласної організації ознайомила присутніх спілчан із актуальними питаннями сучасного профспілкового руху, планами на найближчу перспективу.

 

Прес-центр Тернопільської обласної організації Профспілки 

Схожі публікації


Догори