Львівська обласна рада звернулася до Президента

11 лютого 2020 року XXІV чергова сесія Львівської обласної ради VII скликання звернулася до Президента України, Голови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, народних депутатів від Львівщини щодо недопустимості набрання чинності Законом України «Про повну загальну середню освіту».

У Зверненні вказано, що при опрацюванні проєкту Закону України «Про повну загальну середню освіту» Профспілкою освіти і науки України було подано велику кількість зауважень і поправок, які  сприяли б удосконаленню освітнього процесу та забезпечили б належний правовий захист трудових прав і соціально- економічних інтересів усіх учасників освітнього процесу, зокрема, педагогічних працівників.

Попри неодноразові звернення й протести профспілки щодо неприпустимості передбачення в законі норми про звільнення з роботи вчителів і директорів закладів загальної середньої освіти, які отримують пенсію за віком, та укладення з ними строкових договорів на термін від одного до трьох років, що передбачено в статті 22 і Прикінцевих та перехідних положеннях закону, ці вимоги залишились не врахованими.

Реалізація таких нововведень призведе до одночасного звільнення до 1 липня 2020 року тисяч учителів пенсійного віку, крім того, ще вихователів, педагогів-організаторів, керівників гуртків, інших педагогічних працівників. Варто акцентувати, що значний відсоток працівників-педагогів пенсійного віку спричинений низьким рівнем заробітної плати та пенсійного забезпечення внаслідок недотримання законодавства про оплату праці педагогічних працівників, що змушує їх замість відпочинку працювати.

Запропоновані Законом дискримінаційні норми щодо віку можуть призвести до колапсу.

Депутати Львівської обласної ради, вимагаємо від Президента України не підписувати Закон України «Про повну загальну середню освіту» та скерувати його на доопрацювання до Верховної Ради України.

Також цього дня чергова сесія Львівської обласної ради VII скликання направила звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, народних депутатів України щодо проєктів Законів «Про працю», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)».

Львівська обласна рада вимагає відкликати з розгляду Верховної Ради України проєкти законів «Про працю» (реєстр. № 2708), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681) у зв’язку з потребою їх доопрацювання міжнародними експертами, науковцями, представниками профспілок, а також належного громадського обговорення. 


Схожі публікації


Догори