День писемності у Хмельницькому національному університеті

День української писемності і мови – свято не лише філологів, а всіх патріотично налаштованих українців, бо, як писала Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

У Хмельницькому національному університеті 9 листопада викладачі і студенти взяли участь у написанні радіодиктанту; для першокурсників організовувався брейн-ринг, а о 15.00 разом із Хмельницькою обласною науковою бібліотекою проведене традиційне Свято мови «Слово – це те, що нас єднає».

Цьогоріч ХХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності читала Римма Зюбіна, а текст готував Іван Малкович.

Більш ніж півсотня студентів-філологів та викладачів кафедр слов’янської філології і української філології засвідчують, що диктант був складнішим, ніж раніше.

Мабуть, саме тому немає студентів, які би безпомилково написали текст, але гарно з цим завданням справилися Венгер Анастасія, Гладка Дарина, Гуменюк Яніна, Коваль Оксана, Мамунько Катерина, Нейман Віта, Огурцова Наталія, Петкова Карина, Поліщук Вікторія, Сабуняк Дарія Щиро дякуємо усім, хто таким чином прилучився до вшанування української мови!

Пізніше було перевірено лінгвістичні знання наших першокурсників, і зроблено це у вигляді брейн-рингу – не групового, а індивідуального. Переможцями стали: серед студентів спеціальностей «Середня освіта. Мови і літератури (польська, українська)» та «Філологія. Прикладна лінгвістика» третє місце посіла Микулишина Яна, друге – Шек Карина, а перше – Карапозюк Уляна; із-поміж українських філологів – відповідно Опушко Богдана, Петричук Марія і Стрілець Дар’я.

Надзвичайно вдячні всім студентам і викладачам, які взяли участь у відзначенні Дня української писемності та мови. Сподіваємося, що наступного року зможемо відсвяткувати уже в реальному часі, адже українська мова неперевершена, витончена, мелодійна. Це наш культурний скарб, який ми повинні цінувати й оберігати.

Інформація кафедри української філології і кафедри слов’янської філології

Хмельницького національного університету

Схожі публікації


Догори