День української писемності та мови: пишемо радіодиктант

День української писемності та мови – щорічно святкується 9 листопада. Встановлене свято було на честь Нестора літописця, послідовника Кирила і Мефодія. Саме його вважають «батьком українського письма».

Ми живемо в історичні часи й маємо як ніколи раніше турбуватися про сьогодення. У тому числі, й про нашу мову. Саме тому, уже традиційно до Дня української писемності та мови українців запрошують написати традиційний диктант національної єдності. Диктант відбудеться 9 листопада 2018 року, текст зачитуватимуть на «Українському радіо» з 11:30.

Умови мовного флеш-мобу: диктант треба писати лише від руки, надіслати роботу на перевірку можна і електронною поштою, для цього написаний від руки диктант треба відсканувати чи сфотографувати.

Українська письменниця Оксана Забужко також підтримала найбільший мовний флешмоб. Закликала українців у День писемності та мови написати диктант національної єдності.

«Часто помічаємо, що починаємо менше читати і дедалі гірше пишемо. Перевірте себе. 9 листопада увімкніть «Українське радіо», візьміть ручку, папір і пишімо разом диктант національної єдності», – говорить письменниця на відео у Facebook

Вислови про мову

  • Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя (Ф. Вольтер).

  • Народ, що не усвідомлює значення рідної мови для свого вищого духовного життя і сам її покидає й відрікається, виконує над собою самовбивство (Шафраник).

  • Хто не любить своєї рідної мови, солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на ім’я людини (Й. Г. Гердер).

  • Раби – це нація, котра не має Слова. Тому й не зможе захистити себе (О. Пахльовська).

  • Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови… (М. Рильський).

Запрошуємо долучитися до Радіодиктанту національної єдності! Перевірте свої знання і станьте часточкою великої української родини! 

 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
1
9 листопада 2018
7 802

Схожі публікації


Догори