Посол ОБСЄ прочитав лекцію для студентів УжНУ про крихкість безпеки в Європі

Для студентів Ужгородського національного університету організували цікаву зустріч – у вівторок, 31 травня 2022 року, до них завітав посол, керівник спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ) в Україні, координатор проєктів Генрік Вілладсен. 

Для ужнівців пан посол підготував лекцію на вкрай актуальну тему «Безпека в Європі – крихкіша ніж ви думаєте?».

Представив поважного гостя ректор УжНУ Володимир Смоланка: «Радий вітати всіх студентів та викладачів з чудовою можливістю поспілкуватися з визначною людиною, паном Генріком Вілладсеном.  Посол Генрік Вілладсен з Данії був призначений координатором проєктів ОБСЄ у листопаді 2018 року. Перед цим, з грудня 2014 року, він був Директором офісу Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин. Посол Вілладсен служив у складі Моніторингової місії в колишній Югославії у 1993-94 рр., куди він був направлений в якості офіцера Збройних Сил Данії, пізніше на теренах колишньої Югославії він також працював в складі представництв різних міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, ООН та ЄС. А також обіймав керівні посади в структурах ЄС в Косово та в Косовській трастовій агенції. Він також був Спеціальним помічником Спеціального представника Генерального Секретаря ООН в Косово».

Генрік Вілладсен продемонстрував відео-презентацію та   розповів про діяльність своєї команди: «Координатор проєктів ОБСЄ в Україні надає підтримку реформам та допомагає країні долати виклики, що постали у часи кризи. 

Серед сфери нашої діяльності: права людини; контроль над озброєнням; психологічна та соціальна реабілітація осіб, постраждалих від кризи; протидія кіберзлочинності та торгівлі людьми; розмінування та демократичний контроль над безпековим сектором; безпека кордонів; захист довкілля та ін. На жаль, проблеми, над якими ми працювали до 24 лютого в Україні значно посилилися. До лютого наш офіс базувався в Києві, після початку повномасштабного російського вторгнення ми відкрили додатковий офіс на Закарпатті. Там працює 30 наших працівників, а також надаємо прихисток для внутрішньо переміщених українців».

Крім того у своєму виступі пан посол наголосив, що є великим фанатом України та поділився роздумами про сьогодення: «Ситуація, яку ми нині спостерігаємо є, безперечно, катастрофічною. Безпека України та Європи є темою, яку неможливо уникати. Найбільші ризики для Європи після завершення Другої світової війни ми бачимо саме зараз, вони є значнішими ніж під час конфлікту в Югославії. 

Порушено найдовший період спокою в Європі. На мою думку, це найгірше недотримання Міжнародного права з часів Другої світової війни. Боротьба за демократичне суспільство триває завжди. Українці зараз воюють не тільки за свою країну, домівки та рідних – ви б’єтесь за всю європейську цивілізацію, такою є моя думка».

Після лекції відбулось обговорення, де студенти мали можливість поспілкуватись з паном Генріком Вілладсеном та задати питання, які їх цікавили.

 

Ганна Фельцан, 

Інформаційно-видавничий центр УЖНУ

Схожі публікації


Догори