Війна закінчиться, а за порушення законодавства доведеться відповідати

Такою була стрижнева думка цієї  онлайн-наради-навчання щодо трудових відносин в закладах освіти в умовах воєнного стану. На цьому наголосила голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко. 

Цей захід з ініціативи Профспілки, спільний з департаментом освіти і науки ЛОВА транслювався у реальному часі на ютуб-каналі. У цій нараді-навчанні взяли участь фахівці  Головного управління Держпраці у Львівській області. Розглянуто три актуальні правові питання: про певні трудові обмеження в умовах воєнного стану та тлумачення правових норм, які містять неоднозначності, особливості надання відпусток, оплата праці в умовах воєнного стану.

Цей захід перш за все засвідчив успішний і креативний пошук форм та методів роботи громадської організації на користь людини праці. Це підтвердили не лише активна участь в нараді профлідерів низових організацій і роботодавців, керівників територіальних громад, а й те, що того ж дня трансляція отримала понад 750 переглядів цих правових діалогів в «Освіті Львівщини».

На інтернет-платформі з освітянами області спілкувалися: профспілковий правозахисник Мар’ян Калин, Володимир Бурак – доктор юридичних наук, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка, позаштатний член правової служби Центрального Комітету галузевої профспілки з правом подання пропозицій до трудового законодавства, а також спеціалісти Держпраці Андрій Гадьо та Раїса Волошин.

Йшлося, насамперед, про те, як застосовувати статті закону, щоб врахувати інтереси не лише роботодавців, а й працівників. Бо, повторимося, як наголосила Марія Яцейко, не довелось соціальним партнерам відповідати за порушення трудового законодавства. Війна закінчиться, а правові відносини в державі – ні, борги ніхто і ніщо не спише. Проговорили суперечливі моменти в механізмі застосування окремих статей закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» в закладах освіти. Слухачі правових діалогів надсилали питання про особливості надання додаткових відпусток окремим категоріям працівників, обмеження тривалості основної, яке, до слова, знято, вже підписаним Президентом Законом № 7251. Йшлося й про особливості укладання трудових договорів, табелювання праці тих, хто перебуває за кордоном, умови оголошення простою, дію пунктів Галузевої та Генеральної Угоди, яку, як наголосив Володимир Бурак, ніхто не відміняв, хоч в умовах воєнного стану роботодавець має право призупинити статті колдоговору. Володимир Ярославович наголосив, що Львівська обласна організація Профспілки постійно інформує та консультує спілчан на інтернет-платформі «Профспілкова спільнота», на своєму сайті.

Після онлайн наради-навчання Мар’ян Калин подав основні витяги правових моментів. Детальніше з правовими діалогами спеціалістів, як уже згадувалось, можна ознайомитися у записі «Освіта Львівщини» на ютуб-каналі.   

Профспілкою було озвучено лист Міністерства освіти щодо особливостей підготовки закладів до нового навчального року, про проходження медоглядів працівниками, відповідальність за організацію яких несуть виключно роботодавці.

Марія Яцейко повідомила спілчан, що Львівська організація профспілки працівників освіти і науки, завдяки тому, що має, зокрема, свої майнові об’єкти, виграла грант. Крім постійних профспілкових навчань для активу і роботодавців, Львівська обласна організація профспілки проведе семінар-навчання з охорони праці для роботодавців. Долучайтеся до профспілкової спільноти, щоб захистити себе і свої права.

 

Ольга Лобарчук, Львів 

 

Схожі публікації


Догори