Які зміни чекають на внутрішньо переміщених осіб у березні 2024 року?

З 1 березня зміняться правила призначення виплат для внутрішньо переміщених осіб. Серед людей, які були змушені покинути своє місце проживання в результаті збройної агресії та окупації, постає актуальне питання: чи буде держава й надалі підтримувати їх? 

Відповідь на це питання – так, але не всіх. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 року №709 були внесені зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20 березня 2022 року №332. 

Цими змінами передбачено, що вже з 1 березня 2024 року допомогу зможуть отримувати лише визначені категорії внутрішньо переміщених осіб, і таке продовження буде лише на 6 місяців.

Автоматично з 1 березня 2024 року продовжуються виплати:

  • пенсіонерам, якщо станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • особам з інвалідністю I чи II групи (незалежно від розміру доходу);
  • дитині з інвалідністю віком до 18 років, дитині, хворій на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші хвороби;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа віком до 23 років, зокрема таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також батькам вихователям і прийомним батькам.

Звертаємо увагу, автоматичне продовження може й не відбутися, а враховуючи те, що  допомога призначається саме за місяць, у якому особа звернулася за її наданням, тому радимо все ж таки, у лютому – березні 2024 року звернутися із заявою до ЦНАПу або органу соціального захисту населення.  

Також, допомога призначається за заявою сім’ям внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися (повторно перемістилися) з 1 січня 2022 р., мають низький дохід (нижче 9 444 грн на одну особу) (враховуються доходи за 3 місяці перед зверненням) та у разі коли:

  • у складі сім’ї є непрацююча особа, яка доглядає за дитиною віком до 14 років, або в сім’ї виховується троє і більше дітей до 18 років (всі діти мають проживати в сім’ї, не в інтернаті). При цьому така сім’я проживає в зоні бойових дій. Якщо сім’я проживає на іншій відносно безпечній території і дитина навчається в садочку/школі, то допомога може бути продовжена лише за умови, що в садочках/школах відсутні місця або навчання проводиться он-лайн (повністю або частково). Про навчання онлайн чи відсутні місця потрібно надати підтверджуючий документ;
  • у складі сім’ї є непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, але ще не працевлаштувалася, та у складі сім’ї є діти, які відвідують заклади дошкільної освіти та/або навчаються у закладах загальної середньої освіти, та/або діти, які навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • у складі сім’ї є особа, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші види захворювань. 
  • у складі сім’ї є працездатні особи, які протягом попередніх 6 місяців отримання допомоги працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа – підприємець та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання, та у складі сім’ї є діти віком до 14 років.

В усіх зазначених вище випадках допомога призначатиметься на всю сім’ю. 

Крім того, право отримувати допомогу ще 6 місяців мають такі категорії внутрішньо переміщених осіб

– малолітня дитина (до 14 років), яка прибула без супроводу законного представника за заявою особи, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (сімейні/родинні зв’язки мають бути підтверджені документально). Ця категорія має право на продовження виплат без прив’язки до дати переміщення та доходу.

– вагітна жінка після 30-го тижня вагітності (має бути запис в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я або довідка лікувально-профілактичного закладу встановленого зразка) Ця категорія має право на продовження виплат без прив’язки до дати переміщення та доходу.

– особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу. Ця категорія не має прив’язки до дати переміщення, але дохід має бути нижче 9 444 гривень на одну особу (враховуються доходи за 3 міс. перед зверненням). 

Наприклад, якщо станом на 1 березня жінка перебуває на 15 тижні вагітності, в березні їй не буде продовжено допомогу, за виключенням якщо вона не підпадає під інші критерії. Проте, коли термін вагітності буде 30-тижнів, така жінка має право звернутися з заявою про продовження виплат ще на 6 місяців. 

Якщо особа ІІІ групи інвалідності з рівнем доходу нижче 9444 грн (на одну особу зі складу сім’ї), така особа має право звернутися з заявою про продовження виплат.

Звертаємо увагу, що під час подання заяви внутрішньо переміщена особа або уповноважена особа має заповнити опитувальник щодо потреби (чи відсутності потреби) у послузі з догляду за дитиною «муніципальна няня»ю

Своїм підписом в цьому опитувальнику внутрішньо переміщена особа або уповноважена особа підтверджує, що вона ознайомлена з наступними умовами:

– відповідність пунктам 7, 7-1, 13-2, 13-3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам;

– обов’язок непрацюючих працездатних осіб зі складу сім’ї протягом місяця з дня призначення допомоги зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, або розпочати діяльність відповідно до Закону України «Про зайнятість населення»;

– у разі невиконання зазначеної вище умови виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем виникнення обставин, які впливають на припинення права отримання допомоги.

Зауважуємо, що виплату допомоги особам, які залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях припинять.

Мінсоцполітики наголошує, що внутрішньо переміщені особи мають право звертатися з заявою про призначення з 1 березня допомоги на проживання вже починаючи з 1 лютого, і якщо такі особи будуть відповідати встановленим критеріям, допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня 2024 року.

Відділ правового захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори