Спільне засідання ради голів Профспілки освітян Білорусі, РФ та України

Спільне засідання ради голів Профспілки освітян Білорусі, РФ та УкраїниЯк уже повідомлялося, з 28 до 31 березня 2012 року у Мінську (Республіка Білорусь) відбулося спільне засідання ради голів Профспілки працівників освіти і науки Білорусі, Російської Федерації та України.

Україну на засідання представляли голови первинних профспілкових організацій провідних вищих навчальних закладів: Сергій Махновський – Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, В’ячеслав Шамрай – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Яковлєва Анна – Сумський державний університет та Марина Чайка – завідувач відділу з питань студентської молоді ЦК Профспілки.

Робота спільного засідання була розрахована на 4 дні, протягом яких голови ППОС обговорили спільні молодіжні проблеми.

На відкритті заходу представники кожної з трьох країн-учасниць ознайомили присутніх із структурами своїх профспілкових студентських організацій, принципами та інструментами їх діяльності, цінними практиками.

У ході засідання було сформульовано завдання та функції, які є спільними для профспілкових студентських організацій України, Білорусії та Росії.

Це, зокрема, захист соціально-економічних прав та інтересів осіб, які навчаються; надання юридично-правової підтримки; здійснення представництва у веденні переговорів з адміністрацією навчального закладу та іншими учасниками соціального діалогу; приділення особливої уваги вразливим категоріям осіб, які навчаються; організація відпочинку і оздоровлення студентів; підтримка студентських ініціатив; надання матеріальної допомоги; участь у розробці та моніторинг дотримання законодавства.

Щодо корисних практик, то білоруські колеги представили методологію роботи з своїми первинними студентськими організаціями, зокрема, роботу школи профспілкового активу. У межах школи профспілкові активісти вчаться вести переговори, взаємодіяти з засобами масової інформації, застосовувати різні законодавчі норми.

Крім цього, було представлено державну програму будівництва нових гуртожитків, а також надано можливість відвідати «Студенческую деревню».

Російська сторона представила власну ініціативу стосовно студентських гуртожитків. Вона полягає в оголошенні Всеросійського конкурсу на найкращий студентський гуртожиток. Визначення гуртожитку-переможця відбуватиметься за такими критеріями, як: соціальна інфраструктура, діяльність органів студентського самоврядування, презентація програми розвитку гуртожитку.

Останній критерій є особливо важливим, оскільки гуртожиток-переможець отримує фінансування своєї програми розвитку. На додаток, планується провести соціологічне дослідження щодо того, як студенти ставляться до власного гуртожитку, як оцінюють діяльність його органів управління, як бачать його розвиток.

Українська делегація познайомила колег з актуальними питаннями діяльності своїх структурних підрозділів в умовах реформування освіти. У цьому відношенні, колегам було повідомлено про ризики, які супроводжують процеси оптимізації мережі навчальних закладів та розробку проекту закону «Про вищу освіту».

Окрему увагу було приділено питанню якості освіти та можливостям взаємодії навчальних закладів, роботодавців та громадських організацій. Представники первинних профспілкових організацій провідних вищих навчальних закладів познайомили учасників зустрічі з ініціативами Асоціації правозахисних організаторів студентів України, представивши основні напрями її діяльності та заходи, спрямовані на навчання студентського активу профспілок.

Цінність зустрічі була високою як з точки зору обміну ідеями, так і в плані культурного збагачення.

Учасники зустрічі мали можливість відвідати культові споруди міста, зокрема, новозбудований Собор Всіх Святих, стародавній Собор Святого Духа, кафедральний католицький Собор, а також оцінити цивільну архітектуру міста, з її футуристичною будівлею Національної бібліотеки Білорусі, та стримано-величними неокласичними фасадами проспекту Незалежності.

Загалом, за час роботи студентські лідери країн-сусідів ознайомилися із досвідом роботи первинок Білоруського державного університету інформатики та радіоелектроніки, Білоруського державного університету, Білоруського національного технічного університету, Білоруського державного економічного університету та Гродненського державного університету імені Янки Купали.


Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України


Спільне засідання ради голів Профспілки освітян Білорусі, РФ та УкраїниСпільне засідання ради голів Профспілки освітян Білорусі, РФ та України

Схожі публікації


Догори