Мінімальний розмір допомоги по безробіттю

Застрахованим особам, визнаним в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж 6 місяців, розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу) та тривалості страхового стажу, але не може бути меншим ніж мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений правлінням Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У 2014 році за наполяганням профспілок мінімальний розмір цієї допомоги зріс з 76,9% до 80% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб з метою наближення її розміру до конституційно визначеного. Як відомо, стаття 46 Конституції України визначає, що пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Проте незважаючи на протест профспілкової сторони, за ініціативою сторони від держави за підтримки сторони від роботодавців, правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття прийнято рішення про встановлення з 1 грудня 2016 року мінімального розміру допомоги по безробіттю для застрахованих осіб у фіксованому розмірі 1160 грн. Відтак, зазначена сума становить лише 72,5 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Для незастрахованих осіб мінімальний розмір допомоги по безробіттю залишається на раніше встановленому рівні – 544 гривень.

За наполяганням профспілкової сторони члени правління Фонду погодились повернутися до розгляду питання про можливість підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю у І кварталі 2017 року.


Завантажити документ post.pdf [215.82 Kb][65] Завантажити Переглянути документ онлайн  

За матеріалами ФПУ

Схожі публікації


Догори