Відповідь МОН – залишки невикористаної освітньої субвенції збільшуються

На звернення ЦК Профспілки до Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України, спрямоване за наслідками президії, засідання якої відбулося 27 лютого 2018 року з питання «Про стан фінансового забезпечення трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників закладів освіти в умовах запровадження Закону України «Про освіту» в 2018 році», отримано відповідь Міністерства освіти і науки України.

У листі повідомляється, що за даними Державної казначейської служби України залишок коштів освітньої субвенції за два місяці поточного року збільшився на 1,2 млрд. гривень, складаючи станом на 1.03.2018 року 5,3 млрд. гривень проти 4,1 млрд. гривень станом на 1.01.2018 року.

Місцевими радами розподілено на 1.03.2018 залишки освітньої субвенції в обсязі 1,4 млрд. гривень, з яких на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників спрямовано лише 222,0 млн. гривень з 4,1 млрд. гривень.

Обсяг нерозподілених вільних залишків коштів всіх місцевих бюджетів становив на 1.04.2018 року 14,3 млрд. гривень.

Попри незабезпеченість видатків на оплату праці педагогічних працівників місцевими радами на депозитних (вкладних) рахунках в установах банків на 1.04.2018 розміщено 15,2 млрд. гривень.

Додатковим джерелом фінансового забезпечення закладів освіти також можуть бути кошти базової дотації, яка передбачена у Державному бюджеті України на 2018 рік в обсязі 16,5 млрд. гривень для освітніх закладів та закладів охорони здоров’я, з яких лише 8,2 млрд. гривень розподілено на освітні потреби.

ЦК Профспілки привернув увагу у керівників територіальних організацій на необхідність вжиття ними відповідних заходів для фінансового забезпечення трудових прав працівників освіти, своєчасної і в повному обсязі з дотриманням норм законодавства оплати праці педагогічних працівників, з’ясування на місцях даних про обсяги залишків освітньої субвенції, причин її збільшення та  розподілу на оплату праці з нарахуваннями, використання на потреби закладів та установ освіти вільних залишків коштів місцевих бюджетів та коштів, розміщених на депозитних (вкладних) рахунках в установах банків.


 Завантажити лист МОН mon.pdf [176.58 Kb][837] Завантажити Переглянути документ онлайн  


Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки
субвенція

Схожі публікації


Догори