Змінено порядок доведення до відома населення законодавчих актів

Згідно з положеннями Конституції України (статті 57 та 94) закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

2 жовтня 2018 року Верховна Рада України прийняла законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційного опублікування законів України та інших нормативно-правових актів» (проект № 6518), яким запроваджується новий порядок доведення до відома населення прийнятих нормативно-правових актів.

Проектом Закону встановлено, що доведення до відома населення законів України та інших нормативно-правових актів здійснюється шляхом їх:

  • офіційного оприлюднення (опублікування) відповідно до закону державними друкованими засобами масової інформації та офіційними друкованими виданнями (офіційними виданнями);

  • висвітлення аудіовізуальними засобами масової інформації;

  • розміщення на офіційних веб-сайтах органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

  • розміщення в інший спосіб, визначений законом.

Законодавчі зміни передбачені у зв’язку з роздержавленням газет «Голос України» і «Урядовий кур’єр» без права їх перетворення в офіційні друкарські видання.

Передбачено, що публікація законів і інших актів Верховної Ради України в газеті »Голос України» і далі вважатиметься офіційним оприлюдненням (опублікуванням), а офіційне опублікування постанови Кабінету Міністрів здійснюватиметься в газеті «Урядовий кур’єр».

Крім того, передбачено, що при виявленні невідповідності опублікованого закону робляться поправки в офіційній електронній версії тексту акту у базі даних «Законодавство України» на офіційному веб-сайті Верховної Ради.

Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори