Католицьке Різдво: історія та традиції свята

Римсько-католицька Церква і більшість протестантських церков відзначають Різдво за григоріанським календарем, у ніч проти 25 грудня. У 2019 році Різдво у християн західного обряду випадає на середу – 25 грудня. В Україні це свято – вихідний день.

Історія святкування Різдва

Перші відомості про святкування християнами Різдва відносяться до 4 століття. Згідно з однією із сучасних гіпотез, вибір дати Різдва стався через одночасного святкування ранніми християнами Боговтілення (зачаття Христа) та Великодня. Відповідно, в результаті додавання до цієї дати (25 березня) дев’яти місяців, Різдво випадає на день зимового сонцестояння.

У 13 столітті, за часів святого Франциска Ассизького, з’явився звичай виставляти в храмах для поклоніння ясла, в які поміщається фігурка Дитятка Ісуса. Згодом ясла стали ставити перед Різдвом не тільки в храмах, а й у будинках.

Пізніше у вівтарів в костелах починають встановлювати вінок з чотирма свічками, і в кожної неділі Адвента запалюється по одній свічці.

Святвечір і літургії 

Майже кожен католик дотримується традицію суворого посту в день перед Різдвом – 24 грудня. У цей день їдять тільки сочиво – зерна ячменю чи пшениці, які відварюють у воді і додають мед для смаку. Пост закінчується з появою на небі першої зірки.

За сформованою в перші століття християнства римської традиції, в день Різдва, 25 грудня, служаться три особливі літургії – меса вночі, меса на зорі і меса днем. Таким чином, Різдво святкується тричі – як одвічної народження Слова від Бога Отця (вночі), народження Бога-Сина від Діви (на зорі) і народження Бога у віруючій душі (вдень).

Загалом святкування Різдва триває вісім днів. 

Прикрашання будинку

Різдво – сімейне свято, зустрічають його у вузькому колі. Будинки прикрашають яслами з фігурками Діви Марії і немовляти Ісуса, а також соломою – одним з головних символів Різдва.

Яслами в стародавні часи називали годівниці для худоби. Саме в таку годівницю, попередньо застеливши її соломою, Марія і поклала свого новонародженого сина Ісуса. 

 

Різдво для дітей 

Дітям доручають виготовлення різдвяних іграшок. Дітки роблять вироби у формі сердечок, ліхтариків і різних звіряток. Їх потім вішають як прикраси на ялинку.

Число страв символічне, по числу апостолів, але це не канон, а просто традиція. Якщо сім'я не може собі дозволити всі 12 страв, не варто засмучуватися через це.

Традиційне різдвяне меню може включати: кутю, з якої обов’язково починається святкове застілля; борщ; вареники з капустою, грибами, картоплею, ягодами; крокети – млинці з капустою; печену картоплю, рибу в різних видах – наприклад, коропа, оселедець; капусту з грибами або горохом; хліб, масло, твердий сир; узвар; тістечка, чай.

Днем перед Святим вечором прийнято покаятися: відвідати друзів і сусідів, щоб у всіх попросити вибачення, помиритися. Не можна сідати за святкову вечерю з образою в серці.  

Різдвяна вечеря

Перед святковою вечерею сім’я молиться і по старшинству переломлюють облатку (прісний хліб). На вечерю подають тільки пісні страви. Серед них обов’язково повинні бути: риба, яблука, овочеві салати та інші овочі, мед, родзинки, горіхи, селера. Оскільки все це – символи удачі, достатку і здоров’я. А ось всім відома різдвяна індичка подається на стіл тільки 25 грудня – на другу різдвяну трапезу. 

Як святкують Різдво в різних країнах 

У Швеції: тихе свято в колі сім’ї. Запрошувати друзів, навіть найближчих, не прийнято. До святкового столу шведи найчастіше готують індичку, її продають у всіх супермаркетах, хоча набагато більш традиційною вважається свинина. Ще одна шведська традиція – напередодні Різдва пити приготований за особливим рецептом газований напій Юлмуст.

У Німеччині: у багатьох будинках, в церквах і на вуличних площах встановлюються фігури, що зображують Святу родину в різдвяну ніч. Заздалегідь готується різдвяна випічка: пряники і штоллени. До традиційних страв німецького різдвяного столу відносяться також фарширований гусак, свинина з квашеною капустою, запечений короп.

В Англії: люди дотримуються звичая обмінюватися подарунками в день Різдва. З Вікторіанською Англією пов’язаний звичай складати подарунки в Різдвяну шкарпетку.

У Франції: традиційна різдвяна страва – різдвяне поліно або, як його називають у Франції, бюш де Ноель. Це десерт на основі бісквітного рулету з шоколадною начинкою.

В Італії: 24 грудень католики відзначають напередодні Різдва. Більшість італійців не ходять на месу в церкву постійно, але на опівнічної службі в ніч на 25 грудня збирається дуже багато людей.

Як зустрінеш Різдво, – так і проведеш весь рік, – вважали усі віруючі католики. Сенс цієї прикмети – оточити себе в свято близькими і коханими людьми, уникати сварок і насолоджуватися святом. 

 

З Різдвом!

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори