Світові тренди на ринку праці онлайн і перспективи «дистанційки»

Пандемія коронавірусу не тільки прискорила цифровізацію економіки, але і задала нові світові тренди на ринку праці. І Україна – не виключення.

Тотальний карантин уже спровокував сплеск попиту на сервіси доставки і інші послуги, які дозволяють споживачу забезпечувати свої потреби, залишаючись вдома. Компанії цих секторів активно набирали персонал. Вони, звичайно, зможуть розширювати чи зменшувати штат і після закінчення вимушеної ізоляції. Але важливо інше: зараз фактично закріпилася нова тенденція – перехід на онлайн та змішану роботу у багатьох сферах.

Карантин в рази збільшив попит на послуги онлайн-сервісів, а відтак – розширив обсяги роботи для пошти. Тому поштовики активно шукали нових працівників на тимчасову чи постійну роботу.

Набір співробітників активно проводили також і служби доставки. Запит на їхні послуги, так само, як і на послуги пошти під час карантину, збільшився в рази. Адже саме доставка – їжі, медикаментів, різних товарів з онлайн-магазинів – стали неабияк актуальними.

Розширюють штат інтернет-магазини, а також традиційні маркети, які швидко підлаштувалися під нові реалії. Затребуваною професією сьогодні є пакувальники. Чи не найбільше їх потребують інтернет-магазини та супермаркети, які пропонують доставку продуктів чи товарів до порогу.

Не виключено, що і після повернення до звичного життя багато хто із нинішніх клієнтів служб доставки не відмовиться від своїх нових звичок.

Сайти пошуку роботи фіксували суттєве збільшення попиту на медпрацівників і IT-спеціалістів, які забезпечують «комфортне сидіння вдома» (онлайн ігри, відеоконференції тощо).

Так, за інформацією одного з порталів пошуку роботи вакансії для медпрацівників зросли на 28%, для IT-шників – на 25%.

 

Які перспективи «дистанційки» у світі

До 2028 року 73% компаній будуть хоча б частково працювати з віддаленими працівниками, за даними Upwork. До коронавірусу таких компаній було менше 30%.

У 2018 році в США економія серед компаній на працівників, які працювали віддалено, становила, за оцінками експертів, $5 млрд. Тому тенденція лише набирає оборотів, маючи таку фінансову подушку.

HubSpot повідомляє, що 83% опитаних визнають: дистанційна робота робить їх щасливішими, а 77% працівників віддалено працюють продуктивніше.

Дослідження Harward Business Review свідчать, що «дистанційка» робить працівників інтелектуальної праці продуктивнішими. Працюючи з дому, співробітники починають вважати свою діяльність ціннішою.


За матеріалами Інтернет-видань 

Схожі публікації


Догори