Ще один законопроект № 5365-1 про відновлення трудових прав педагогів пенсіонерів

На пропозиції ЦК Профспілки та її територіальних організацій до проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (щодо відновлення конституційних прав працівників закладів загальної середньої освіти, яким призначено пенсію за віком)», реєстраційний № 5365 від 12.04.2021, Комітетом з питань освіти, науки та інновацій повідомлено, що на його розгляд надійшов альтернативний проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо відновлення конституційних прав працівників закладів загальної середньої освіти», реєстр. № 5365-1 від 23.04.2021 року, який за цілями, завданнями та змістом є близьким до основного законопроекту, реєстр. № 5365.

Обома зазначеними законопроектами передбачено скасування норм статті 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо укладення з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, трудових договорів строком від одного до трьох років.

Передбачається також виключення з Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про повну загальну середню освіту» підпунктів 1 та 2 пункту 3, якими було зобов’язано засновників та керівників закладів загальної середньої освіти припинити безстрокові трудові договори з керівниками та педагогічними працівниками, які отримують пенсію за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік.

Передбачено, що засновники закладів загальної середньої освіти та їх  керівники до 1 червня 2021 року мають відновити безстрокові трудові договори з керівниками та педагогічними працівниками, які отримують пенсію за віком, з якими вони були припинені за цих підстав.

Новизною, порівняно з законопроектом № 5365, в альтернативному є норма про доповнення статті 24 закону «Про повну загальну середню освіту» редакцією про що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат, а також зобов’язання Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом забезпечити реалізацію цієї норми.

Зазначені зміни до Закону України «Про повну загальну середню освіту» повністю збігаються з позицією Профспілки, тому в листі на адресу Комітету з питань освіти, науки та інновацій наголошено на необхідності їх підтримки та схвалення народними депутатами України, зокрема членами Комітету.

Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори