Україну прийняли до мовного простору ЄС

21 березня 2022 року на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL) одноголосно прийнято рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL.

Про це повідомляється на офіційному сайті EFNIL та підтверджує Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який в онлайн-форматі долучився до заходу.

«Сьогодні фронт боротьби за Україну – це і фронт утвердження української мови. Тому для нас велика честь приєднатися до континентальної родини мовних інституцій. Адже членство в EFNIL надасть Україні можливість формувати стратегію законодавчого захисту української мови як майбутньої мови ЄС. У цей непростий для України час нам дуже важлива підтримка провідних мовних інституцій Європи – наших міжнародних партнерів», – наголосив Тарас Кремінь.

Президент EFNIL, пані Сабіна Кірчмайєр, привітала приєднання України до родини EFNIL, відзначивши важливість цього кроку в історичний для держави та Європи момент. Вона висловила сподівання на поглиблення взаємин Секретаріату Уповноваженого з організаціями – членами EFNIL задля розвитку головних цілей і завдань організації.

За словами Тарас Кременя, боротьба за мову – це і боротьба за самоідентичність української нації. «Тому свідомий перехід наших співгромадян на українську мову, ефективний захист інформаційного поля, всебічний розвиток мови – це захист національних інтересів, протидія країні-агресору та боротьба за нашу Незалежність», – зазначив Тарас Кремінь.

Виступаючи на засіданні Генеральній асамблеї EFNIL, в якій, зокрема, взяли участь керівники національних мовних інституцій Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Швеції, Республіки Словенія, Угорщини, Ісландії, Німеччини, Великої Британії, Фінляндії, Бельгії, Норвегії, Італії, Франції, Греції, Румунії, Данії, Чеської Республіки, Люксембургу, Нідерландів, Уповноважений поінформував європейських партнерів про політику геноциду, яку цілеспрямовано веде кремль. Не спиняється ворог і перед лінгвоцидом.

«Так, у щойно окупованих російськими військами Донецькій та Луганській областях вороги продовжують політику деукраїнізації. Повідомляючи про відновлення навчального процесу в школах, окупанти наголошують, що такі предмети, як «українська мова», «українська література» та «історія України» вивчатися не будуть».

 Довідково

EFNIL – Європейська федерація національних мовних закладів, є неприбутковою організацією, яка об’єднує мовні установи в Європі, роль яких включає моніторинг офіційної мови чи мов їхньої країни, надання консультацій щодо використання мови чи розробку мовної політики.

Серед основних завдань організації – контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в ЄС, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття в ЄС.

З 2001 року EFNIL забезпечує форум для цих установ для обміну інформацією про їхню роботу, а також для збору та публікації інформації про використання мови та мовну політику в Європі. Крім того, Федерація заохочує вивчення офіційних європейських мов і скоординований підхід до вивчення рідної та іноземної мови як засобу сприяння мовному та культурному розмаїттю в Європі.



 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори