Профспілка спільно з Інститутом громадської освіти та праці розпочали проєкт «Освіта без обмежень» за підтримки ПРООН

Профспілка працівників освіти і науки України разом з ГО «Інститут громадської освіти та праці» розпочали впровадження грантового проєкту «Education without limits» – «Освіта без обмежень», що реалізується за сприяння ПРООН.

Мета проєкту «Освіта без обмежень» 

Мета нового проєкту – це створення освітніх просторів для внутрішньо переміщених вчителів і викладачів та налагодження діалогу з ВПО у приймаючих громадах, у партнерстві з Профспілкою працівників освіти та науки України, а також – створення робочих місць для внутрішньо переміщених освітян, які будуть надавати освітні послуги учням шкіл та студентам університетів в області й громади у форматі онлайн. Для переміщених освітян та представників громади буде організовано заходи, які сприятимуть діалогу, соціальній згуртованості та соціальній адаптації вчителів. 

Основні цільові групи проєкту – внутрішньо переміщені вчителі й викладачі вчителі, школярі та студенти. 

Навчальна програма буде розроблятися за участі районних відділів освіти, враховуючи графіки навчання кожного з них. Окрім того заплановано співпрацю між східними та західними областями для забезпечення необхідних навчальних потреб областей на сході країни. 

Партнерство з Профспілкою 

Профспілка працівників освіти і науки України об’єднує понад 1,2 млн освітян, тому важливість реалізації такого проєкту є вкрай необхідною. Проєкт зможе допомогти освітянам продовжувати свою працю. 

На початок робот проекту в Україні нараховувалося понад 10 мільйонів внутрішню переміщеними осіб, з яких приблизно 570 тисяч – це освітяни, які залишилися без своїх домівок, без робочого місця, але залишаються в рідній країні для виконання важливих державних завдань – навчати й виховувати нові покоління. 

Злагоджена робота усіх ланок Профспілки, детальне вивчення тих територій, які активно приймають внутрішньо переміщених осіб – освітян та тісна співпраця із профільним міністерством щодо законодавчої бази, особливостей застосування норм трудового законодавства, дистанційної форми роботи та оплати праці тощо, під час дії правового режиму воєнного стану, показує необхідність створення та забезпечення високотехнологічним робочім місцем педагогів, яких війна вигнала зі своїх домівок чи й взагалі забрала дах над головою. Це важливо й задля безперервного відновлення навчального процесу для школярів та студентів, які продовжують залишатися на території активних бойових дій або є переселеними в інші області України чи за кордон. 

Враховуючи, що переважна більшість переселених освітян зосереджується в західних областях країни, реалізація проєкту «Освіта без обмежень» розпочинається саме із Закарпатської та Львівської областей, адже саме там найбільша кількість освітян-ВПО. 

Освітні хаби для роботи та навчання 

У межах проєкту планується обладнати кілька повноцінних освітніх хабів, де педагоги зможуть працювати і готуватися до уроків. 

Майно, яке купуватиметься у межах проєкту, – залишиться у громадах та у хабах, і буде використане для потреб освітян в майбутньому – організації та проведення освітніх проєктів, тренінгів, семінарів, підвищення кваліфікації, методичних розробок тощо.

Приміщення, які передбачені під діяльність проєкту, будуть розташовані у кількох місцях – пансіонаті «Пролісок» (м. Трускавець), Будинку вчених (м. Львів) та Обласному будинку культури профспілок (м. Ужгород). 

Наразі робота з облаштування освітніх хабів у межах впровадження грантового проєкту «Освіта без обмежень» триває. 


Довідково 

Проєкт «Освіта без обмежень» реалізується ГО «Інститут громадської освіти та праці» у партнерстві з Профспілкою працівників освіти і науки України за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції і Швейцарії.



Освіта без обмежень

Схожі публікації


Догори