Стартує проект МОП щодо створення продуктивних робочих місць в Україні

Міжнародна організація праці у партнерстві з Агентством ООН у справах біженців у лютому 2022 року розпочала реалізацію в Україні нового проєкту – «Підхід до гідної праці в Україні на основі ринкових систем (початковий етап)».

Мета цього дослідницького проєкту – закладення аналітичної бази для розроблення більш масштабного проєкту цільового впровадження, який орієнтований на створення гідних та продуктивних робочих місць для вразливих категорій населення (зокрема, й для жінок) у процесі відновлення країни.

13 липня 2022 року відбулася онлайн-презентація проекту для представників профільних міністерств, профспілок, роботодавців та зацікавленого кола учасників. Модерувала захід Ірина Вінтонюк – Національний координатор проєкту SIDA-МОП. 

Презентуючи проект Стів Хартрік спеціаліст Департаменту розвитку ринкових систем МОП (м. Женева) ознайомив учасників із підходом МОП до розвитку ринкової системи, яка використовується в Україні вперше. 

У проєкті використовується підхід до гідної праці на основі розвитку ринкових систем – цей підхід орієнтований на стимулювання сталих, довгострокових змін та масштабування ефекту. Цей підхід передбачає усунення причин ключових системних обмежень, які стримують створення робочих місць та покращення їхньої якості, а також виявлення можливостей шляхом роботи з учасниками місцевих ринків, які мають навички та волю для усунення вищезгаданих обмежень. 

Стів Хартрік зауважив, що пілотний проєкт є національним, але почне працювати з областей із найбільшою кількістю внутрішньо-переміщених осіб, це – Львівська, Вінницька, Закарпатська.

Зокрема, планується створення робочих місць та поліпшення умов праці за низкою пріоритетних напрямів, одним з яких є галузь дошкільної освіти (адже для відбудовування країни в першу чергу необхідно вирішити питання догляду за дітьми під час роботи батьків). 

Участь у заході взяла завідувачка відділу експертно-правової роботи ЦК Профспілки Людмила Липець. У ході роботи онлайн-заходу вона підтвердила готовність Профспілки працівників освіти і науки України брати участь у реалізації пілоту, зокрема, в аспекті розроблення нормативної бази щодо безпечних умов праці для працівників галузі дошкільної освіти. 

Загалом проєкт розрахований на 11 місяців. За цей час планується об’єктивно визначити галузі з високим потенціалом, які – шляхом реалізації проєкту – можуть створити більш продуктивні робочі місця для вразливих та іншими чином виключених категорій працівників. Наступна зустріч учасників запланована на вересень. 

 

Довідково 

«Підхід до гідної праці в Україні на основі ринкових систем (початковий етап)» – проект Міжнародна організація праці у партнерстві з Агентством ООН у справах біженців. 

Початковий етап проєкту виконується за дуже мінливих умов, на які вплинуло і продовжує впливати вторгнення Російської Федерації в Україну 24 лютого 2022 року. 

Затяжний збройний конфлікт спричинив вимушене переміщення понад 13 мільйонів людей, а підприємства із найбільш уражених регіонів переїхали на захід України, за кордон або частково чи повністю припинили діяльність. Підприємства, які залишилися відкритими, діють у вкрай нестабільному середовищі, працюючи через порушені виробничо-збутові ланцюги, зруйновану систему логістики, розірвані експортно-імпортні зв’язки та ослаблені кінцеві ринки. Більше того, підприємствам бракує капіталу і робочої сили

Початковий етап планується розбити на дві частини. Перша – передбачає виявлення нагальних потреб для підтримки соціально-економічного відновлення України під час війни. Акцент роботи ставиться на західних регіонах, які наразі є більш безпечнішими регіонами країни. Це – Львівська, Вінницька та Закарпатська області. 

Мета другої частини початкового етапу – провести аналіз поточної мінливої ситуації в Україні, й на цій основі виявити потенційні напрями реконструкції України. 

Проєкт визначив розширений перелік із семи галузей, які є основою для проведення поглибленого дослідження. Зокрема, включено такі галузі:

  • будівництво;
  • інформаційні технології;
  • сільське господарство: садівництво та овочівництво;
  • сільське господарство: виробництво молочної продукції та тваринництво;
  • виробництво продуктів харчування та напоїв;
  • догляд за дітьми;
  • онлайн-комерція.

Впроваджується він за фінансування Шведського агентства міжнародного співробітництва та розвитку (SIDA). 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори