«Створення робочих місць і новий соціальний контракт» – заява МКП до 1 Травня

1 травня працівники всього світу відзначатимуть досягнення майже 200 років профспілкової діяльності і висувати свої вимоги щодо гідної праці та сталого розвитку.

У зв'язку з тим, що минулого року через пандемію COVID-19 було втрачено понад 250 мільйонів робочих місць, і ще 130 мільйонів робочих місць знаходяться під загрозою в цьому році, Міжнародна конфедерація профспілок закликає уряди зробити створення робочих місць головною  метою в забезпеченні відновлення і стійкості.

Повна зайнятість, закріплена в Статуті Міжнародної організації праці, повинна залишатися пріоритетом.

Це вимагає, зокрема:

  • збільшення державних інвестицій;

  • інвестування в сектор громадського обслуговування та створення державних програм зайнятості;

  • стимулювання створення якісних робочих місць;

  • інвестицій в освіту і навчання;

  • формалізації неформальної зайнятості.

Багато урядів добре спрацювали при реалізації короткострокових заходів у боротьбі з безробіттям і скороченням робочого часу на початку пандемії, і ці приклади повинні бути підкріплені національними планами зайнятості та галузевої політикою всюди.

Створення робочих місць лежить в основі п'яти вимог працівників до нового соціального контракту.

П’ять вимог Міжнародної конфедерації профспілок:

  1. Створення екологічно безпечних робочих місць. Створення робочих місць в промисловості для досягнення нульових викидів вуглецю, а також створення робочих місць у сфері охорони здоров'я, освіти та інших якісних суспільних послуг.

  2. Право всіх працівників, незалежно від умов їх зайнятості, виконувати обіцянку Декларації століття МОП з її мінімальним рівнем охорони праці, включаючи права, максимальні години роботи, прожитковий мінімум, а також здоров'я і безпеку на робочому місці.

  3. Універсальний соціальний захист зі створенням Фонду соціального захисту для найменш заможних країн.

  4. Рівність. Припинення будь-якої дискримінації, наприклад, за расою або статтю. Щоб жахливу концентрацію багатства в руках небагатьох за рахунок багатьох було скасовано.

  5. Включення. Щоб протистояти зростаючій силі монополій та олігархів, щоб країни, що розвиваються дійсно могли просувати свою економіку, і гарантувати податкові системи, які забезпечують дохід, який є життєво важливим для задоволення потреб людей і планети. 


Інклюзивний підхід до боротьби з пандемією COVID-19 має першочергове значення як з точки зору економічної підтримки, так і з точки зору загального доступу до тестування, лікування і вакцин.

Плани Урядів повинні бути зосереджені на невідкладній необхідності вирішення проблеми зміни клімату шляхом «Справедливого переходу», розширення послуг охорони здоров'я та догляду, а також відновлення та створення якісної інфраструктури.

Справедливе оподаткування буде мати вирішальне значення для фінансування цих зусиль.  Будь-яке повернення до невдалої політики жорсткої економії матиме катастрофічні наслідки для робітників і суспільства.

Інші вимоги МКП:

  • права, зокрема право на об'єднання і ведення колективних переговорів;

  • соціальний захист, включаючи глобальний фонд соціального захисту для найменш заможних країн;

  • рівність для жінок та інших груп, які стикаються з дискримінацією;

  • включення, особливо реалізація Цілей сталого розвитку ООН і доступ для всіх до вакцин, тестів та лікування Covid-19.

Там, де ці вимоги виконуються, загальне процвітання замінить бідність, демократія зміцниться, а суспільства будуть процвітати на основі здорової економіки.

Недотримання цього курсу ще більше підірве довіру до урядів і зрадить нинішнє і майбутні покоління.

У Першотравень профспілки всього світу будуть виступати за мир, права, стійкість і соціально-економічну справедливість, щоб створити світ, в центрі якого будуть люди, і ніхто не залишиться за бортом.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори