Всесвітній день дій за гідну працю 2020

Всесвітній день дій за гідну працю – це день для мобілізації профспілок в всьому світу, від Фіджі на сході – до Гаваїв на заході. Щороку у сотнях країнах проходять сотні заходів, у яких беруть участь мільйони людей.

Із 2008 року Міжнародна конфедерація профспілок організовує Всесвітній день дій за гідну працю – 7 жовтня. Це день для коли всі профспілки в світі виступають на захист гідної праці.

Основною темою Дня дій за гідну працю 2020 стане «Новий соціальний договір для відновлення і стійкості», і поряд з цим профспілки та усі організації, які відзначають цей день, мобілізуються відповідно до своїх власних тем і вимог.

Гідна праця має бути в центрі уваги політики та дій влади, щоб відновити економічне зростання і створити нову глобальну економіку, в якій на першому плані – люди і створення робочих місць як основний засіб для виходу з кризи, особливо у час пандемії.

Понад 850 тисяч смертей від пандемії COVID-19, понад 25 мільйонів людей інфіковані.

Втрачено 400 мільйонів робочих місць. Втрачені кошти на існування для сотні мільйонів людей в неформальній економіці.

Світ зіштовхнувся з масовою депресією в той час, коли у значній кількості країн соціальний договір був порушений, в результаті чого працівники втратили мінімальний рівень прав, соціального захисту, гідної праці.

При цьому занадто багато урядів або нічого не робили, або прямо обмежували трудові права, права працівників на заробітну плату і умови праці. Тому, новий соціальний договір потрібний для забезпечення відновлення світової економіки та підвищення стійкості для вирішення проблем пандемії, зміни клімату та нерівності

Цього року 7 жовтня відзначається 13-й Всесвітній день дій за гідну працю (хештег – #WDDW). Мільйони людей взяли участь в заходах WDDW із 2008 року, і цьогоріч знову цей день стане днем мобілізації профспілок усього світу.

Наслідки пандемії для здоров'я, зайнятості, доходів і гендерної рівності тим більше є катастрофічними, оскільки світ уже надламаний, а глибоко помилкова модель глобалізації призвела до укоріненої нерівності і незахищеності для працівників.

Новий соціальний контракт грає центральну роль у формуванні шляху до позбавлення від наслідків COVID-19, а також до побудови економіки загального процвітання і стабільності.

У цьому році в багатьох країнах фізична присутність людей на заходах до дня дій #WDDW буде неможливою через ризик поширення вірусу. Однак з початку пандемії профспілки в усьому світі досягли нових висот у використанні технологій для віртуальних заходів і швидкого зв'язку. Це і стане ключовим елементом Всесвітнього дня гідної праці 2020 року. 


«Сьогодні ми відзначаємо Всесвітній день дій за гідну працю. 450 млн робочих місць втрачено через пандемію COVID-19. Нам потрібен універсальний соціальний захист, трансформаційна програма для жінок, соціальний діалог для протидії кліматичним змінам.
Потрібні інвестиції в робочі місця (інфраструктуру, транспортні послуги, сферу обслуговування). Глобальна солідарність сьогодні є критичною необхідністю» – Шаран Барроу, Генеральний секретар МКП
Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори