Давос 2014: профспілки закликають змінити світову економіку

Давос 2014: профспілки закликають змінити світову економікуПрацівники та їхні сім'ї потребують невідкладної зміни курсу економічної політики. Також необхідно, щоб уряди направили інвестиції в створення робочих місць, забезпечили соціальний захист та мінімальну заробітну плату, яка дозволить людям прожити. Саме такі висновки глобального опитування, організованого Міжнародною конфедерацією профспілок (МКП) в 13 країнах.

Опитування показало, що у 87% працівників заробітна плата залишається незмінною або знаходиться нижче рівня прожиткового мінімуму. Один з восьми респондентів наголосив, що йому доводиться боротися з фінансовими труднощами, і він не в змозі продовжувати оплачувати основні витрати на проживання.

За інформацією МКП, фінансові прогнози вказують на стагнацію економіки, а не на відновлення, враховуючи той факт, що майже 200 мільйонів людей є безробітними.

«У світовій економіці періоду стагнації лише інвестиції можуть дати поштовх до створення робочих місць і до підвищення попиту. Ми не можемо покладатися лише на те, що тільки економічне зростання дозволить створити робочі місця. Відновлення глобальної економіки не може відбуватися лише за рахунок експортоорієнтованого зростання. Необхідне зростання зарплат, яке приведе до розширення попиту, зокрема, з боку домогосподарств, в яких є зайняті», – зазначила Генеральний секретар Міжнародної Конфедерації профспілок Шарон Барроу.

Минулого року всі стали свідками зростання нерівності та посилення розбіжностей між лідерами і рядовими громадянами. Тільки 13% учасників Глобального опитування широкої громадськості, проведеного МКП в 13 країнах, вважають, що уряди діють в їх інтересах. 28% людей розчаровані або, що ще гірше, вважають, що уряд не діють ні в інтересах людей, ні в інтересах бізнесу.

Коментуючи доповідь, Генеральний секретар Глобального Союзу IndustriALL Юркі Райна зазначив, що нерівність є величезною перешкодою на шляху до відновлення економіки, а жебрацькі зарплати мають руйнівний вплив на працівників. У багатьох країнах і галузях світу робітники не отримують навіть прожитковий мінімум, заробітну плату, яка дозволяє покривати основні життєві потреби. Про це всі чудово знають. Настав момент, коли і уряди, і роботодавці повинні взяти на себе відповідальність.

План, викладений профспілковими лідерами в переддень цьогорічного форуму в Давосі, що стосується таких питань як інвестиції та робочі місця, заробітна плата та соціальний захист, включає наступні позиції:

– цільові інвестиції в інфраструктуру для зміцнення довгострокового виробничого потенціалу і перехід до низьковуглецевої економіки;

– підвищення купівельної спроможності домашніх господарств з низьким і середнім рівнем доходу шляхом скорочення нерівності, зміцнення інструменту колективних переговорів і встановлення гідної мінімальної заробітної плати;

– інвестиції в діючі заходи економічної політики ринку праці з метою підвищення рівня кваліфікації і скорочення безробіття серед молоді;

– скорочення неформального сектору економіки та забезпечення гідних умов праці в країнах з ринком, що тільки формується та країнах, що розвиваються.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори