МОП: кількість безробітних у світі в 2014 році зросте на 3,2 млн осіб

МОП: кількість безробітних у світі в 2014 році зросте на 3,2 млн осібУ цьому році кількість безробітних людей в світі збільшиться на 3,2 млн осіб до 203,2 млн осіб, йдеться в доповіді «Світ праці, 2014», виданій Міжнародною організацією праці.

Як йдеться у щорічному дослідженні, станом на минулий рік трохи менше 200 млн осіб, або 6 % від працездатного населення на планеті, не мали роботи. Через п'ять років, до 2019 року, ця цифра досягне 213 млн осіб, попереджають експерти МОП. При чому основною рушійною силою цього процесу буде не погіршення економічної ситуації у світі, а зростання економічно активного населення, насамперед, в країнах, що розвиваються.

Паралельно на високому рівні залишаються показники безробіття серед молоді, яке в два рази перевищує статистику серед дорослого населення. 13% людей у віці від 15 до 24 років не мають постійного заробітку. В абсолютних цифрах йдеться про 73,6 млн молодих людей, що на 4,1 млн більше, ніж у докризовому 2007 році.

У доповіді звертається увага на те, що 90% нових робочих місць протягом найближчих п'яти років будуть створені в країнах, що розвиваються і державах з перехідною економікою. Це призведе до зростання числа трудових мігрантів, посиливши тенденцію, що спостерігається протягом останніх років.

«Відсутність якісних робочих місць, особливо для молоді є визначальним фактором для міграції в країнах, що розвиваються, і країнах з перехідною економікою», – повідомив журналістам генеральний директор МОП Гай Райдер. Він навів приклад, що різниця в зарплатах між країною народження і державою, де людина, в підсумку, знаходить роботу, іноді відрізняється в 10 разів. І в результаті, за словами Райдера, не виглядає дивним те, що в 2013 році «231,5 млн осіб жили в країнах, в яких вони не народилися». При чому, з 2000 року загальна кількість мігрантів у світі збільшилося на 57 млн осіб, і лише за останні три роки приріст склав 19%.

У дослідженні, опублікованому МОП напередодні 103-й сесії Міжнародної конференції праці, говориться про важливість підвищення якості робочих місць. Зокрема, статистика, відображена у доповіді, показує, що економіки країн, в яких цьому питанню приділяли увагу, з січня 2007 року росли щорічно на 1 % швидше, ніж держави, де цьому не надавали значення. «Країни, що інвестують у більш якісні роботи досягають більшого прогресу», – сказав Райдер.

Тим часом, гострою залишається проблема «працюючих бідних», тобто людей, що мають зарплату, але живуть за межею бідності. Як підкреслюється в доповіді, 839 млн працівників у світі отримують за свою працю менше 2 долари на день. Крім цього, «більше половини працівників з країн, що розвиваються або 1,47 млрд осіб мають незахищену зайнятість», – наголосив Райдер.

«Один із висновків цієї доповіді – розвитку немає, завдяки одній лише політиці, націленій на нарощування експорту, лібералізацію торгівлі та прямі іноземні інвестиції», – підкреслив глава МОП.

Генеральний директор МОП впевнений, що сьогодні потрібна більш збалансована політика, що включає в себе «систему соціального захисту, повагу міжнародних трудових стандартів і просування формальної зайнятості».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори