Ринок праці в Україні – не вистачає якісних робочих місць для молоді

Ринок праці в Україні – не вистачає якісних робочих місць для молодіОсновною проблемою сучасного ринку праці залишається нестача якісних робочих місць з гідними умовами та оплатою праці, особливо для молоді.

Ситуація на ринку праці України характеризується постійним попитом на працівників сфери торгівлі, послуг – 13% та професіоналів – 14%.

Попит на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин складає 16%, а кваліфікованих робітників з інструментом – 21%.

Так, на початок серпня 2013 року кількість вакансій у базі даних державної служби зайнятості становила 79,7 тисячі.

У середньому на одну вакансію претендувало 6 осіб, у тому числі серед кваліфікованих робітників з інструментом – 3 особи; серед професіоналів – 4 особи; серед фахівців – 5 осіб; без спеціальної підготовки – 6 осіб; серед робітників з обслуговування технологічного устаткування та серед працівників торгівлі та сфери послуг – відповідно по 7 осіб; серед законодавців, вищих державних службовців, керівників, менеджерів – 8 осіб; серед кваліфікованих робітників сільського господарства – 11 осіб, а також серед технічних службовців – 12 осіб.

Із 2013 року кількість зареєстрованих безробітних становила 451,5 тисяч осіб, із яких більше ніж половину складали жінки, 42% – молодь віком до 35 років, кожен третій належав до осіб, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні, 37% зареєстрованих безробітних – сільські мешканці.

За останніми оприлюдненими даними Державної служби статистики України, рівень безробіття населення віком 15-70 років, визначений за методологією Міжнародної організації праці, знизився з 8,4% (І квартал 2012 р.) до 8,0% економічно активного населення відповідної вікової групи (І квартал 2013 р.).

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

(за матеріалами сайту Державної служби зайнятості)

Схожі публікації


Догори