Визнання Голодомору геноцидом державами світу – пріоритет у Плані заходів до 90-х роковин

Верховна Рада України звернулася до парламентів держав світу із закликом визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

«Мусимо визнати, що вкотре стандартна формула про те, що минулі злочини ніколи не мають повторитися, знову не спрацювала. Ті страшні події повторюються нині в Україні.

Як тоді, так і нині Росія намагалася нав'язати свою волю Україні, а зіткнувшись з опором, вирішила вдатися до грубої нічим неприкритої сили та геноциду.

Верховна Рада України закликає парламенти держав світу відновити історичну справедливість та визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні злочином геноциду Українського народу. Це стане важливим сигналом усім силам у світі, які можуть вдатися по нових геноцидних дій, та вагомим внеском у справу забезпечення мирного та безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь», – йдеться у постанові українського парламенту.

Наразі Голодомор 1932–1933 визнали геноцидом українців парламенти 17 держав-учасниць Організації Об’єднаних Націй зі 193.

Саме визнання Голодомору геноцидом іноземними державами визначене ключовим завданням у Плані заходів на 2022–2023 роки до 90-х роковин трагедії.

План заходів затвердив Оргкомітет з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору.

«Увесь світ має розуміти, що Росія була й залишається злочинцем, для якого геноцид – прийнятний інструмент для досягнення власних цілей», – наголосив під час засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Також у Штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбувся захід пам’яті жертв Голодомору «Голод як зброя: його довгострокові наслідки для людини та людського розвитку». Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на власного кореспондента в Нью-Йорку.

 

За матеріалами – Український інститут національної пам’яті

Схожі публікації


Догори