Запали свічку: до 85-роковин Голодомору

24 листопада 2018 року в Україні жалобний день, коли вшановуватиметься пам’ять жертв Голодомору.

О 16:00 на кожному вікні має спалахнути свічечка для  вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

Український інститут національної пам’яті закликає медіа розмістити символ пам’яті – свічку або знак Голодомору – в ефірах, на сайтах та на шпальтах видань.

Пам’ятні заходи до 85-тих роковин геноциду проходять під гаслом «Ми пам’ятаємо! Ми сильні». Слоганом міжнародної кампанії є слова «Україна пам’ятає - світ визнає!», передає Український інститут національної пам'яті.

Факти, які розкажуть про пам’ятну дату

1. День пам’яті жертв голодоморів почали відзначати в 1998 році, згідно з указом Президента України від 26 листопада 1998 року.

2. Щодо кількості загиблого населення на території України, за часів голоду, ведуться дискусії і на сьогодення. За даними Інституту історії України на 2015 рік, число жертв склало 3,9 млн осіб і 0,6 млн – зниження народжуваності в силу трагічних подій. За іншими даними, жертвами голодомору 1932-33-х років стали від 7 до 14 мільйонів осіб.

3. Періоди голоду 1921-1923-х років та 1946-1947-х за межами України не знайшли широкого визнання, тому голодомором вони називаються переважно в наукових дослідженнях.

4. У 2008 році відбулося відкриття меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні, після чого саме це місце стало знаковим для заходів та вшанувань пам’яті загиблих.

5. О 16:00 щорічно проходить загальнонаціональна хвилина мовчання в пам’ять про страшні події нашої історії.

Також з 2005 року проходить акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі шанують пам’ять померлих, поставивши свічку біля пам’ятника жертвам, а також на своєму підвіконні.

6. У 2006 році український парламент офіційно визнав Голодомор геноцидом українського народу.

7. У 2008 році Папа римський Бенедикт XVI у Ватикані вшанував пам’ять жертв голодомору на Україні, а також в інших регіонах колишнього СРСР, привітавши українських паломників українською мовою.

8. Парламенти 14 країн світу визнали Голодомор 1930-х років геноцидом українського народу  (за даними на 2017 рік).


Цього дня телерадіоорганізації усіх форм власності вносять зміни до сіток мовлення програм і передач, утримуються від трансляції розважального контенту та нагадують про День пам’яті жертв Голодомору.

Український інститут національної пам’яті закликає медіа розмістити символ пам’яті – свічку або знак Голодомору – в ефірах, на сайтах та на шпальтах видань. А своїми відео закликає 20 листопада о 16.00 – вшанувати пам’ять.

«Де б ти не був – вшануй!». У кремлівській в’язниці, шкільному класі, у лікарняній палаті, на футбольному полі, у майстерні взуття чи за кермом автівки –вшануй пам’ять убитих Голодомором.


 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори