Доплата до пенсій у разі втрати годувальника членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в акціях протесту

Доплата до пенсій у разі втрати годувальника членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в акціях протесту28 березня 2014 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову №76 «Про соціальний захист членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 року» (набрала чинності 2 квітня 2014 року).

Цією постановою передбачено виплата одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, смерть яких пов'язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 р. до 21 лютого 2014 р., у 100-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час виплати цієї суми.

До членів сім'ї належать дружина (чоловік), їх неповнолітні діти, непрацездатні батьки, а також особи, які на час загибелі (смерті) зазначених осіб перебували на їх утриманні.

Крім цього, постановою Уряду встановлена доплата в розмірі 5000 гривень до пенсії у зв'язку з втратою годувальника непрацездатним членам сімей, які перебували на утриманні осіб, смерть яких пов'язана з участю в масових акціях громадського протесту, а також працівників правоохоронних органів і військовослужбовців, смерть яких пов'язана з участю в зазначених акціях.

Порядок виплати доплати до пенсії затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 22.04.2014 р. №7-2 (зареєстрований в Мінюсті 14.05.2014 за № 501/25278).

Зазначений Порядок визначає механізм виплати з 1 квітня 2014 р. доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника непрацездатним членам сімей, які перебували на утриманні осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту.

Список осіб, члени сімей яких мають право на отримання доплати, затверджується Міністерством соціальної політики.

Доплата буде виплачуватися, якщо розмір пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсій за особливі заслуги перед Україною, сум індексації та інших доплат, установлених законодавством), разом з одержуваною заробітною платою (доходом) становить менш як 10000 гривень, з урахуванням того, що після встановлення доплати сума таких виплат не повинна перевищувати зазначеного розміру.

Розмір доплати визначається щомісяця до 27 числа місяця, що передує місяцю, за який нараховується і виплачується доплата. Виплата доплати здійснюється у порядку, встановленому для виплати пенсій відповідно до чинного законодавства.

За інформацією Мінсоцполітики виплату доплати до пенсій у зв’язку з втратою годувальника розпочато у травні ц.р.




Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори