«Кожній дитині потрібен учитель» – глобальний рух за освіту

«Кожній дитині потрібен учитель» – глобальний рух за освіту«Кожній дитині потрібен учитель» – саме під такою назвою у 2013 році Глобальний рух за освіту проводить свою чергову кампанію.

Основною її подією буде Всесвітній тиждень дій, який пройде з 21 до 27 квітня 2013 року. Участь у ньому візьмуть тисячі шкіл у 98 країнах світу.

Кожна дитина в світі має право на якісну освіту – і жодна дитина не може реалізувати це право без кваліфікованих, добре підготовлених учителів.

Не зважаючи дуже повільний, прогрес у вирішенні проблеми забезпечення кожної дитини можливістю ходити до школи, залишається величезний дефіцит професійних та мотивованих вчителів.

Це створює перешкоду на шляху отримання освіти не тільки для 132 мільйонів дітей у всьому світу, які не ходять до школи (61 мільйон молодшого шкільного віку і 71 мільйон середнього шкільного віку), але й для багатьох мільйонів дітей, які ходять до школи, проте губляться у переповнених класах, не отримують належної освіти через непідготовлених, низькооплачуваних, перевантажених вчителів.

Глобальний рух за освіту наголошує – якщо ми цінуємо право дітей на освіту, їхнє право навчатися, ми повинні вжити конкретні заходи для забезпечення шкіл високопрофесійними вчителями.

Сьогодні перед усіма стоять важливі виклики:
• Для того, щоб до 2015 року забезпечити можливість для кожної дитини у світі ходити до початкової школи, необхідно додатково 1,7 мільйонів вчителів, з яких 1 мільйон тільки для Африки. І це не говорячи про необхідність підвищення кваліфікації мільйонів низькокваліфікованих учителів.
• У Республіці Малаві на одного вчителя припадає від 36 до 120 учнів у залежності від району.

• У Нігерії в 2010 році було тільки 1059 кваліфікованих учителів середньої школи, а дітей відповідного віку – 1,4 мільйони.

• В Індії понад 670 тисяч вчителів не мають мінімальної кваліфікації, що вимагається законом.

• У Нігерії вчителям, які працюють за контрактом, платять всього 125 доларів на місяць; в Лівані зарплата вчителів не підвищувалася останні десять років, за цей час ціни подвоїлися. У Непалі в 2012 році учителі оголосили страйк після того, як місяцями не отримували зарплату.

Метою глобальної кампанії «Кожній дитині потрібен учитель» є підвищення обізнаності громадськості та привернення політичної уваги до цієї проблеми.

Глобальний рух за освіту прагне аби світові лідери впроваджували відповідні стандарти, механізми планування та фінансування, щоб кожна дитина мала можливість навчатися у високопрофесійного вчителя і змогла реалізувати своє право на освіту.

У рамках цієї кампанії й проводиться Всесвітній тиждень дій.

Глобальний рух за освіту запрошує 21-27 квітня 2013 року взяти участь у спільних діях заради вчителів та освіти.

Сподіваємося, що ви приєднаєтеся до кампанії, до мільйонів людей із різних куточків світу!


Довідково

Інтернаціонал Освіти є членом-засновником Глобального руху за освіту. Кампанія проводиться щорічно з 2001 року.

Її мета – привернути увагу державних органів, політиків, спонсорів, батьків та інших зацікавлених сторін на необхідність досягнення цілей програми «Освіта для всіх» до 2015 року.

Всесвітній тиждень дій є одним з основних проектів Глобального руху за освіту.

Національні об’єднання організацій, які сприяють реалізації програми, розпочали підготовку до Тижня дій за декілька місяців, щоб забезпечити його позитивні результати та добитися максимального впливу на політичні рішення державних діячів.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори