Європейські профспілки освітян направили лист до парламентського комітету з питань освіти і науки

Європейські профспілки освітян направили лист до парламентського комітету з питань освіти і наукиЄвропейський комітет профспілок освіти рішуче підтримує свою членську організацію в Україні Профспілку працівників освіти і науки України.

У зв’язку з цим європейські колеги Профспілки направили лист до Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки щодо встановлення конструктивного соціального діалогу в Україні у зв’язку зі скороченням фінансового забезпечення вчителів.

Лист ЄКПО до профільного Комітету


Комітету з питань освіти і науки України
Верховна Рада України
01008, Україна, Київ, вул. Грушевського, 5
Профспілці працівників освіти і науки України

Брюссель, 15 квітня 2014 року

Встановлення конструктивного соціального діалогу в Україні у зв’язку зі скороченням фінансового забезпечення вчителів

Шановна пані Голово!

Цим листом Європейський комітет профспілок освіти (ЄКПО) рішуче підтримує свою членську організацію в Україні, Профспілку працівників освіти і науки України, яка звернулася до Уряду як соціального партнера із закликом негайно розпочати конструктивний і результативний діалог щодо пошуку обґрунтованих і ефективних рішень у сфері освіти. Зокрема, Профспілка справедливо хоче підняти питання про заплановані скорочення фінансового забезпечення вчителів, які були розроблені Урядом без попередніх консультацій.

ЄКПО сподівається, що Уряд сприйме майбутню зустріч як шанс для формування майбутнього України спільно із Профспілкою та іншими профспілками, які є надійними та відданими справі представниками значної частини українського суспільства. Судячи з усього, Уряд вніс до парламенту пакет реформ без будь-якого обговорення із соціальними партнерами. Як зазначила Профспілка, ці пропозиції ігнорують інтереси і потреби людей, яких вони стосуються, і звужують існуючі права і свободи працівників бюджетного сектора. Тим не менше, ключовим аспектом, який викликає глибоке занепокоєння Профспілка, є передбачені зміни в існуючих схемах оплати праці педагогічних працівників і заміна надбавок, які були запроваджені Кабінетом Міністрів України декілька років тому з метою підвищення престижності педагогічної праці, на гнучке стимулювання праці. Пропозиції щодо реформ також передбачають скасування відрахування коштів первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

Заходи, що приймаються в Україні, мають бути спрямовані на покращення життя, а не на його погіршення. Аналогічні заходи були застосовані в деяких європейських країнах у відповідь на кризу. Вони не мали жодного успішного результату. Навпаки, у подальшому вони спровокували соціальну кризу.

Беручи до уваги складні завдання, пов’язані з поліпшенням системи освіти, зарплати вчителів, навпаки, мають зростати. Заробітна плата та інші нарахування не повинні за жодних обставин використовуватися для вчинення тиску на вчителів, щоб змушувати їх працювати більше за меншу винагороду. В умовах ефективного соціального партнерства питання заробітної плати мають бути предметом колективних переговорів. ЄКПО підкреслює, що якість освіти значною мірою залежить від кваліфікованих вчителів, до яких справедливо відносяться, які мають гідні умови праці та можуть зосередитися на професійному виконанні своїх обов'язків, не відволікаючись на соціальну незахищеність та невпевненість у майбутньому.

ЄКПО хотів би, щоб Уряд України усвідомив імперативну важливість залучення профспілок вчителів України до будь-яких серйозних змін, що стосуються сфери освіти, щоб вони були частиною процесу політичної стабілізації та економічного зростання. ЄКПО очікує, що Уряд відреагує на надії і сподівання учнів та їх батьків, працівників сфери освіти і розпочне необхідний діалог з профспілками вчителів з усіх питань, що стосуються освіти, для того щоб якомога швидше знайти спільне бачення виходу із ситуації, що склалася.

Наприкінці хотіли б підкреслити, що ми переконані, що відкритий, прозорий і регулярний діалог, який дозволяє соціальним партнерам брати участь в процесах розвитку галузі, є основною опорою для успішного просування високоякісних освітніх структур.

З нетерпінням очікую від Вас відповіді,
З повагою
Мартін Рьомер
Європейський директор

Схожі публікації


Догори