Вінниччина зустріла «Проліски надії – 2012»

Вінниччина зустріла «Проліски надії – 2012»Щорічно в закладах освіти Вінницької області проходить обласний фестиваль вчительської та учнівської творчості «Проліски надії». Він сприяє популяризації аматорських колективів, виявляє молодих талановитих виконавців. Важливо і те, що в ході підготовки до фестивалю поповнюється матеріально-технічна база освітянських творчих колективів.

Цьогорічний фестиваль «Проліски надії 2012» тривав впродовж 1,5 місяці. За цей час члени журі подивились та прослухали 33 концертні програми, у яких взяли участь 3 573 учні, 748 учителів, 349 керівників творчих колективів з 241 школи та 27 позашкільних закладів, які прагнули представити на суд журі все найяскравіше і найкраще, що мали і чим пишалися.

І от, нарешті, звершилося. 3 травня академічний музично-драматичний театр ім. М.Садовського гостинно відкрив двері для фінального концерту учасників фестивалю. Великим Гала-концертом завершилась його тріумфальна хода.

Учасників гала-концерту вітали заступник облдержадміністрації Л. Спірідонова, заступник голови обласної Ради Ю. Медведєв, заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації О.Чорна, заступник голови обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Л. Троценко.

Майже тригодинний концерт пройшов, як то кажуть, на одному подиху.

Розпочали програму хорові дитячі колективи Гайсинського НВК: « СЗШ-інтернат-гімназії»,Вінницької СЗШ №22, Калинівської СЗШ №2 – гімназії, які продемонстрували оригінальну стильово-виконавську багатогранність, репертуарне розмаїття.

Варто зазначити, що у звітному концерті були представлені всі види і жанри мистецтва. Справжньою окрасою концерту стали вокальні ансамблі учителів: відділів освіти Козятинської та Хмільницької райдержадміністрацій, Червонянської СЗШ Немирівського району, Іллінецької СЗШ №1, Літинського центру дитячої та юнацької творчості, Центру дитячої творчості м.Хмільника, Великовулизької СЗШ Тиврівського району, Ободівської СЗШ Тростянецького району; учнів – зразковий ансамбль дитячої естрадної пісні «Кіндер-сюрприз» Гайсинської СЗШ №4, ансамблі хлопчиків з Шаргородського та Липовецького районів.

Неабиякий інтерес у слухачів викликав народний ансамбль скрипалів «Елегія» Могилів-Подільської гімназії, оркестр народних інструментів «Барвінок» Тульчинського районного Будинку дітей та юнацтва.

Зворушливо і тепло прозвучала польська народна пісня «На лугу» у виконанні зразкового камерного хору «Молоде листя» та камерного хору учителів «Кантіка Аніма» Барського НВК: «СЗШ №2 – гімназія».

На зміну пісням прийшли запальні танці, які талановито виконали: зразковий танцювальний колектив «Дзвіночок» Крижопільської СЗШ №1, народний танцювальний колектив «Посмішка» та ансамбль «Дитинство» Гайсинського Будинку школярів та молоді, зразковий танцювальний колектив «Сонечко» Ямпільського Будинку дитячої та юнацької творчості, зразковий колектив «Акварель» Ладижинської СЗШ №2.

Нарівні всіх концертних номерів була представлена народна творчість. Яскравий віночок з українських народних пісень склали вокальне тріо у складі Станіслава Пащенка, Валентини Івахненко, Валентини Кравець з Метанівської СЗШ Теплицького району («Ой, три літа пролетіло»), солістка Алла Величко з Гайсинського НВК: «СЗШ-інтернат-гімназія» («Про Купріяна»), ансамбль учителів музичного мистецтва Бершадського району «Ліра» («І-за Зір-гори їдуть дударі»). Прикрасила концерт народна музика у виконанні фольклорного гурту учителів Вінницького району, сопілкарів з Гонтівської СЗШ Чернівецького району тощо.

Підсумовуючи враження від концерту, не можна оминути увагою солістів вчителів Олену Крушельницьку з Гайсина, Юрія Слободяника з Вінницького, Богдана Глову з Жмеринського, Аліну Діденко з Козятинського, Петра Сидоренка з Оратівського районів, учнів – Наталку Братішевську з Ямпільського, Олексія Гринішина з Вінницького, гумориста Іллі Борисенка з Жмеринського районів та інших.

Як відмітили ведучі гала-концерту, наш фестиваль – це вдалий культурно-мистецький проект управління освіти і науки облдержадміністрації, обласної організації Профспілки працівників освіти і науки, обласного Будинку культури учителя. Саме з цього проекту вибрали собі долю, пов’язану з мистецтвом, учасники відомих телевізійних проектів «Хочу бути зіркою», «Х-фактор», «Голос країни», «Дитяче Євробочення» – Славко Марчук з Могилева-Подільського, Аня Копистеринська, Сашко Онофрійчук, Оля Арутюнян з Козятина, Катя Баришева з Оратова, Вікторія Рихлюк, Антон Климик з Вінниці, Катя Канонішена з Шаргородського району, Ніна Маценко з Ямполя, Олег Пашківський з Літина, Катя Іванова з Гайсина та багато інших.

Мистецьке свято освітян області, безперечно, вдалося. Достойну крапку в гала-концерті та й в усьому фестивалі поставили – зразковий духовий оркестр Тропівської СЗШ Могилів-Подільського району (керівник Іван Токарчук), зведений духовий оркестр шкіл Чернівецького району (керівники В.Грудін та В. Костельний), хореографічні колективи – «Сузір’я» Центру позашкільної роботи м. Жмеринки (керівник О. Веселовський), «Міраж» Бершадського Будинку дитячої творчості (керівник Н.Гаврилюк), «Лілея» Тульчинського Будинку дітей та юнацтва (керівник В.Джуринська).

Серед керівників художніх колективів хочу відзначити хормейстерів Л. Колесникову з Калинівки, Л. Зозулю з Гайсина, Л.Халабуду з Бару, балетмейстерів Л.Резніка та Г. Роздорожнюка з Крижополя, А.Поздоровкіну з Гайсина, керівників ансамблів Ю.Повар з Хмільника, Т.Задранівську з Літина та багато-багато інших.

Я вважала би свою розповідь вичерпаною, якби ще відзначила барвистість костюмів, високу виконавську майстерність, культуру сцени та динаміку колективів, які сплелися у дивний вінок.

Заключний Гала-концерт фестивалю досить вповні представив панораму мистецького життя освітян області і приніс приємні несподіванки. Його символічна назва «Проліски надії», нагадує, що освіта Вінниччини багата культурними традиціями і дає країні не тільки вчених, а й теперішніх та майбутніх діячів культури.


Є.Г. Пантелеймонова, завідуюча відділу з основного виду діяльності обласного Будинку ультури учителя


Вінниччина зустріла «Проліски надії – 2012»Вінниччина зустріла «Проліски надії – 2012»

Схожі публікації


Догори