Разом – за свої права

Разом – за свої права10 грудня – у Міжнародний День прав людини – профспілки різних галузей підтримали рішення шахтарів України провести попереджувальну акцію протесту проти «Рабського трудового кодексу», драконівських тарифів, розвалу економіки держави і корупції, яка, як іржа, роз’їдає всі сфери функціонування суспільства і робить його смертельно хворим.

Громадські лідери вугільників заявили: ця попереджувальна акція може стати перманентною, набрати різних форм – від зборів у трудових колективах, пікетів органів влади, до перекриття трас, якщо не виконають їх головну вимогу – відставку профільного міністра п. Демчишина, усунення корупційних схем в галузі і в державі, відбудову вугільної галузі. Експорт вугілля з-за кордону без врахування інтересів своїх товаровиробників – зрада держави і народу.

«Разом – за свої права», – таким є наше внутрішнє переконання і головне гасло, з яким йдемо на акцію протесту в душі, а не лише на плакаті. Йдемо на підтримку позиції нашої обласної галузевої освітянської профспілки та заклику ФПУ, Об’єднання профспілок Львівщини», – наголосив учасник акції протесту, яка відбулася біля пам’ятника Шевченка у Львові, голова Стрийської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Любомир Федорас.

«Наше переконання: без відродження економіки – нема соціально спрямованого бюджету, інше – запускання рук у кишені громадян», – сказав він.

На жаль, про акцію протесу нас повідомили надто пізно – на збори залишився один день. А освітяни, самі розумієте, люди зайняті і обов’язкові: уроки, репетиції, позакласні заходи, перенести їх не ставало часу. Тому тут, поруч зі мною, серед кількасот колег- учасників акції проесту з різних районів області, мої найзагартованіші активісти.

Вони віддали громадській організації десятки років – голови профкомів ЗОШ 1-3 ступенів №№4 і 5 Оксана Білинська та Лідія Гаврилів, і переконані в своїй громадській місії: проявити соолідарність людей праці в боротьбі за свої соціальні права, за краще життя в своїй державі. Якби акція готувалася завчасу, в рядах стриян були б десятки протестувальників проти наступу влади на права громадян України і освітян зокрема. Ми зібрали понад 900 підписів (маємо в міській організації 1084 спічан) під петицією протесту проти фактичного знищення ст. 57 в новому Законі про освіту.

Асоціативно діємо в одному алгоритмі з нашими співвітчизниками, які представляють виробничу – вугільно-енергетичну галузь.

Вчора на Раді міської організації профспілки освіти і науки України вирішили відстоювати свої соціальні інтереси і перед місцевою владою: написали лист-звернення до голови міста п. Шрамов’ята з вимогою індексації зарплати працівників освіти, підвищення до 100 відсотків, від 50% існуючих цьогоріч, виплати за сумлінну працю на фоні галопуючої інфляції і підвищення цін.

Вимагаємо відрахування нашими соціальними партнерами 0,2 відсотків від фонду зарплати на охорону праці та 0,3 відсотків на оздоровчу і культмасову роботу, коли Фонд соцстраху вже не фінансує санаторно-курортне лікування, оздоровлення наших дітей.

На думку спілчан Стрийської міської галузевої організації, профспілки мають бути солідарними, активнішими, сміливішими і послідовнішими у відстоюванні інтересів людей при такій безвідповідальній позиції влади щодо погіршення умов життя народу, відкритіше, наполегливіше заявляти про себе, починаючи від кожного пересічного спілчанина до профлідера, позбуватися формалізму і очікувальної позиції, більше діяти на випередження, «щоб про нас чули і бачили».

Спасибі очільникам обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Марії Яцейко, її заступникові Мар’янові Калину та всій команді працівників, каже п. Федорас, за організаційну роботу в цій крайовій профспілковій акції.

Ольга Лобарчук, Львів


Разом – за свої права Разом – за свої права

Схожі публікації


Догори