Акція протесту в Києві

'Акція12 лютого 2009 р. в Києві біля мерії відбулася багатотисячна акція протесту проти наступу київської міської влади на соціально-економічні права киян, у тому числі працюючих у бюджетних галузях, в якій взяли участь понад десять тисяч освітян, медиків та працівників комунальної сфери. Акцію організовано Київською міською радою профспілок. До профспілкової громади приєдналися й деякі політичні сили.

Перед учасниками виступив голова Київської міської ради профспілок Микола Верес, який зазначив: „Ми хочемо донести до влади те, що прості люди, спілчани розуміють, що від нашої позиції залежить і наше подальше життя”.

Основні вимоги мітингуючих: введення мораторію на підвищення комунальних послуг, неприпустимість затримок у виплаті заробітної плати, збереження муніципальних надбавок (для освітян – це 20% вчителям і 50% керівникам навчальним закладам, 5% преміального фонду та посадовий оклад до Дня працівників освіти).

Педагоги вийшли з гаслами: „Скасування надбавок освітянам – цинізм влади „по-київськи!””, „Права не отримують – їх виборюють!”, „Спочатку нові зарплати – потім нові тарифи!”, „Драконівські тарифи – зубожіння освітянської родини!”, „Діти повинні розвиватись, а не в підвалах ошиватись!”, „Сьогодні вчитель жебрак – завтра держава банкрут!”.

Під час акції протесту голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь наголосив: „За головну мету цієї акції протесту освітянська профспілка і я особисто, як лідер, ставимо повернення освітянам належного соціального статусу, а професії вчителя – самодостатність. Профспілка послідовна у своїх діях. Учора ми переконували владу не скорочувати видатки на освіту, сьогодні – вийшли на акцію протесту, а завтра, у разі ігнорування наших вимог, – перейдемо до жорсткої опозиції. Ми переконаємо владу і депутатів, що в умовах кризи підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги – це драконівський спосіб латання дірок бюджету міста. Педагоги не повинні страждати через відсутність дієвих рішень керівників міста. І профспілка, яка завжди готова до конструктивного діалогу з владою, зараз виходить до стін мерії на захист столичної еліти міста – освітян!”

Служба зв’язків галузевої профспілки
з громадськістю та ЗМІ
0
13 лютого 2009
4 338

Схожі публікації


Догори