Інформація, щоб жити і перемагати!

В Україні 26 листопада відзначають Всесвітній день інформації. 24 роки тому 47 країн світу підписали відповідну резолюцію з прав людини ООН, і за ініціативою Міжнародної академії інформації встановлено цю дату, щоб привернути більшу увагу до сфери людської діяльності, яка є однією з пріоритетних ознак сучасного високотехнологічного соціуму. Це ще раз вкотре на новому рівні розвитку людства підтверджує актуальність слів Натана Ротшильда, сказані після того, як його голуби принесли звістку про поразку Наполеона в битві при Ватерлоо. Володіючи актуальною інформацією і зробивши відповідні ставки на Лондонській та Паризькій біржах, заволодів більшою частиною Британської економіки.

Нам у своїй громадській професійній організації необхідна інформація, щоб відповідно і на рівні поводитися зі своїми соціальними партнерами, бути грамотним у законодавчому полі і здобувати економічні та соціальні преференції для людей праці, які про це теж мають знати, достеменно і послідовно, щоб під ці заслуги не підписувалися численні конкуренти.       

Потужно на поінформованість своїх спілчан працює аналітичний відділ оргроботи та соціального забезпечення Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, який  багато років очолює заступник профлідера на громадських засадах Галина Долішня.

Профактив і соціальні партнери отримують періодично Профзбірники» з новинами законодавства, зразковими колективними угодами.  Так, однією з важливих  рубрик є юридичні знання і консультації, які теж доносяться від юрслужби профспілки оргінформвідділом.

На цій мотиваційній для спілчан і життєво важливій для організації діяльності завжди наголошує у своїх виступах голова Львівської обласної організації освітянської профспілки Марія Яцейко. Цьогоріч всі низові ланки освітянської громадської організації отримали не лише логотип  «Профспілкового вісника», а й щопонеділка отримують дані про нове в законодавстві, про діяльність профспілки  – листи до органів влади, роботодавців, акції протесту, результати різних форм соціальної партнерскої співпраці на захист економічних прав людини праці, що дається в нинішніх умовах нелегко. Про це дбають повсякденно фахівці відділу Ірина Коржинська та Софія Лозинська.

Не секрет для всіх колег Об’єднання профспілок Львівщини, що саме обласна галузева профспілка працівників освіти і науки має найчисельнішу передплату регіональної газети профспілок «Життя і праця». Тільки для своїх освітян –ветеранів праці, колишніх профлідерів, завідувачів відділами освіти, активістів обласна організація передплачує близько сорока примірників газети.

«А які вони вдячні читачі, – каже не без приємності Галина Мирославівна Долішня». Справді, в редакцію не раз телефонували з відгуками і пропозиціями освітянські активісти –ветерани Люба Федорівна Ривко, Іван Йосипович Петрусів, Михайло Іванович Лопушанський, Михайло Григорович Брегін. Ми, журналісти, вдячні за те, що такі профлідери районних та міських організацій освітянської профспілки як Ярослава Степанівна Кобиця, Віра Степанівна Краєвська, Ольга Богданівна Грицик, Людмила Богданівна Попович, Олександра Іванівна Городиська, Наталія Антонівна Кузів, Марія Ігорівна Заміщак, Ганна Олександрівна Вакар, Микола Вікторович Колесник та багато  інших, про яких ще достеменної інформації не надійшло,  передплачують профспілкову регіональну газету в кожну освітянську первинку.

Такого ж принципу: поінформовані спілчани значить спільники і помічники, дотримуються лідери обласних організацій профспілки працівників АПК Михайло Тарнавський, комунальної сфери – Богдан Козло, соціальної – Марія Гнатів, сільгоспмашбуду – Оксана Захваткіна, промбудматеріалів – Марія Карватська,нафтогазпрому – Михайло Драбчук (відпровідальна за передплату Тереза Регей), Дрогобицької районної  організації профспілки працівників держустанов Марія Кошарна (для кожної первинки вона передплатила 18 примірників «Життя і праці»), Пустомитівської – працівників АПК, наш відомий автор пан Поцюпан.

Хто б що не казав, але тільки люди випадкові в непростій і нелегкій сфері профспілок, які не керуються найпевнішим тандемом: зарплата і поінформованість членів профспілки – найпотужніша мотивація членства та ефективності власної роботи, недооцінюють фактор профспілкової інформації.

Індикатором такої позиції, чи не найяскравішим, є, безперечно, рівень передплати профспілкової газети, інформація, чи відсутня така, в настінному профвіснику, для якого, зауважте, витрачено стільки зусиль їх колег, для прикладу, – тих же працівників профільного відділу обласної організації освітянської профспілки.

Тож з великою приємністю вітаємо з Днем інформації своїх колег, усіх небайдужих спілчан, які займають активну життєву позицію, завжди перебуваючи у пошуку тих, хто б їх навчив, підказав, поінформував.

Ольга Лобарчук, Львів  

Схожі публікації


Догори