ТНПУ працює в нових умовах: огляд, досвід, перспективи

Ось вже більше трьох тижнів Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Ганюка працює дистанційно, тож можна проаналізувати, як відбувся перехід, як прийняв колектив виклики пандемії і які завдання стоять перед нами надалі.

Зауважимо, що всі служби університету спрацювали напрочуд злагоджено, чим забезпечили належну організацію навчання.

Центр дистанційного навчання оперативно провів опитування та організував серію актуальних онлайн-семінарів щодо методичного забезпечення та використання комунікацій системи Moodle.

Стали в нагоді потужні сервери електронних курсів, використання різноманітних віртуальних платформ, що дають змогу проведення відеолекцій, вебінарів тощо, та злагоджена комунікація студентів і викладачів. Налагоджена оперативна взаємодія з деканатами і кафедрами щодо внесення змін у графіки модульного контролю, організації практик, надання індивідуальних консультацій тощо.

Ось деякі календарні зміни:

– перший, дистанційний тур Всеукраїнської олімпіади ТНПУ для професійної орієнтації вступників продовжено до 30 квітня 2020 р.;

– перенесено другий тур Всеукраїнської олімпіади ТНПУ;

– до 15 квітня 2020 року продовжено прийом матеріалів на Міжнародну науково-практичну конференцію «Сучасні стратегії ґендерної освіти в умовах євроінтеграції», сама конференція відбудеться в ТНПУ 29-30 квітня 2020 р., як і заплановано.
Завдяки інтерактивним технологіям триває навчання в онлайн-режимі в різних формах: онлайн-лекції, практичні та лабораторні заняття з використанням платформ Zoom, Google Meeting, BigBlueButton, використання можливостей Viber, Telegram, Skype, системи дистанційної організації освітнього процесу LCM Moodle. Не менша увага приділяється фізичному вихованню.

Викладачі застосовують хмарні сервіси Google MEET, Hangouts, сервіс Iaas, хмарну лабораторію на основі платформи Apache CloudStack, лабораторію CL-EVE-NET для вивчення курсу «Комп’ютерні мережі».

Окрім того, в системі LCM Moodle зареєстровано 246 курсів дисциплін, з яких 118  передбачені навчальними планами в цьому семестрі. Проведено вебінар з академічної доброчесності «Вивчай та розрізняй».

На якісно новий рівень виходить підготовка фахівців. Так, магістрант факультету педагогіки і психології Ростислав Руденський провів вебінар для понад 600 учасників  «Начання вдома, або Карантин – не канікули» від тренінгового центру «Сертифіковані українські технології».

Центр післядипломної освіти ТНПУ проводить курси підвищення кваліфікації освітян, розроблено модуль «Цифрові технології», виявили креативність викладачі кафедри інформатики та методики її викладання.

У новому форматі – онлайн – пройшли засідання ректорату та вченої ради ТНПУ. 15 квітня плануємо провести онлайн-конференцію з викладачами, працівниками та студентами. Університет продовжує працювати, відповідно студенти отримують стипендії, всі працівники -  заробітну плату, здійснюються комунальні платежі тощо.

Дистанційно, але разом!

На засіданні Вченої ради університету було прийнято рішення про створення Фонду протидії пандемії короновірусу ТНПУ при профкомі працівників університету. Працівники університету за власним бажанням пишуть заяви про перерахування 1-5 денного середнього заробітку на рахунок профкому працівників ТНПУ. Це дає нам змогу акумулювати певні кошти та оперувати ними в умовах поширення вірусу для потреб регіону. Кошти в перспективі можуть бути використані під час допомоги нашим медикам, лікарням, волонтерам для оперативної закупівлі найнеобхідніших речей.

Усі здобувачі вищої освіти ТНПУ ім. В. Гнатюка також підтримали ініціативу студентського самоврядування, здійснивши благодійні внески для допомоги населенню і студентам університету на закупівлю можливих додаткових медичних засобів для лікарень м. Тернополя, а також передачі зібраних коштів у інші волонтерські організації, фонди міста та області.

Створено студентський волонтерський Центр допомоги в ТНПУ для запобігання поширенню на території Тернопілля гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Студенти-волонтери допомагають особам похилого віку в забезпечені продуктами харчування, а також проводять онлайн-консультації з психологічної підтримки, пояснюють необхідність самоізоляції. Майбутні журналісти запустили челлендж подяки.

На інженерно-педагогічному факультеті налагоджено 3D-друк захисних щитків та перехідників для апаратів штучної вентиляції легень, пошиття індивідуальних масок. Активно долучилися до пошиття масок також студенти факультету педагогіки та психології.

Відділ у справах молоді весь час забезпечує роботу мережевих засобів комунікації – працює наш інстаграм, підвищено активність сторінки у фейсбуці. Пропонуються варіанти самоосвіти, цифрової безпеки, дистанційного дозвілля, родинних розваг, гімнастики, здорового способу життя,  найновіша інформація щодо коронавірусу з перевірених джерел, пояснюються карантинні вимоги. Оновлюється сайт, вся інформація оперативно доноситься до викладачів та студентів. 

З перших днів карантинних заходів велика увага приділяється не лише фізіологічному,  а й психологічному здоров’ю, емоційному стану  студентів та працівників. Психологічна служба ТНПУ пропонує матеріали для психогігієни та самодопомоги, багато викладачів-психологів долучилися до онлайн-консультування. Для попередження гіподинамії свої розробки пропонує кафедра фізичного виховання.

Акція #WHITECARD з нагоди відзначення Міжнародного дня спорту на благо розвитку та миру 6 квітня 2020 р. І викладачі, і студенти скучають за безпосереднім спілкуванням, але дотримуються вимог карантину. Тому активно діляться в соцмережах власними здобутками під час карантину. Відділ у справах молоді започаткував конкурс найкращих дописів-відгуків про дистанційне навчання «Дистанційно – на відмінно». 

До 80-річчя ТНПУ історичний факультет організував конкурс на кращий допис: «Усі дороги ведуть на істфак!», а Асоціація випускників ТНПУ виступила з ініціативою розшукати наших однокурсників - одногрупників – випускників, а ще розпочала публікації з хештегом #СтаріФотографії.

Життя триває!

У відповідь на виклики пандемії університетська  спільнота ТНПУ виявила високий рівень готовності та напрацьовує новий досвід, який стане у нагоді в сучасному змінному світі. Безперечно, пандемія не мине для світу безслідно. Я впевнений, наш колектив стане ще згуртованішим, мобільнішим, чутливішим, сильнішим!  Бережіть себе і своїх близьких, будьмо здорові, активні та успішні.

Бо ТНПУ – найкращі!

Богдан Богданович Буяк, проф. ректор ТНПУ, 

(повний огляд на сайті університету


 

 

Схожі публікації


Догори