Львівський Лісотехнічний – на онлайн

Національний лісотехнічний університет України для географічного означення називаємо Львівським. Він і в минулі часи був одним з унікальних інститутів у Радянському Союзі, навчав студентів з багатьох республік і куточків країни. Тепер у лісотехнічном, з його перевагами і проблемами, навчається лише кілька студентів українського походження з двох колишніх союзних республік.

Достатньо вагомим та єдиним в Україні залишається науковий потенціал університету й набутий досвід навчання, зокрема й у лісоінженерній галузі.

Кількість студентів з колишніх семи тисяч скоротилася до трьох тисяч, з якими працюють вісімсот членів трудового колективу (науково-педагогічних працівників – приблизно трьохсот).

Значне зменшення кількості студентів й обмежене фінансове забезпечення призводять до потреби скорочення штату викладачів та інженерно-технічних працівників. Лише у квітні профком розглядатиме 13 подань адміністрації університету про скорочення штатів та звільнення працівників (й це з урахуванням сповільнення процесу поетапного скорочення, спричиненого пандемією коронавірусу та карантином).

Над проблемою розірвання трудових договорів працюють члени організаційно-виробничої комісії профкому та його новообраний голова – кандидат технічних наук, викладач лісоінженерних дисциплін 40-річний Ігор Михайлович Рудько. Членом профкому й досвідченим порадником молодому колезі (за своєю згодою й рішенням ХХІ звітно-виборної профспілкової конференції працівників Національного лісотехнічного університету України) залишився багаторічний профлідер Лісотехніки Анатолій Антонович Бойко. Як зазначає п. Ігор, у зв’язку з карантинною ситуацією процес внесення змін стосовно державної реєстрації первинної профспілкової організації є проблематичним.

Як працює університет в цих умовах карантинних обмежень?

Життєдіяльність закладу підтримують, чергуючи безпосередньо в корпусах, представники адміністрації університету, а також технічний персонал – оператори котелень, сантехніки, електрики, охоронці тощо. Викладачі працюють зі студентами в онлайн режимі. Позитивним, каже Ігор Михайлович, є те, що ще задовго до карантинних обмежень в університеті вдалося інтегрувати в освітній процес систему дистанційного навчання студентів на базі гібридної моделі Віртуального навчального середовища НЛТУ України (vee.nltu.edu.ua). Для доступу до інформаційних матеріалів та оновлення електронних навчальних курсів усі студенти та викладачі лісотехнічного університету використовують корпоративні електронні скриньки (координатор проекту – доцент кафедри інформаційних технологій Сторожук О. Л.).

Чи не буде й після того, як минеться карантин, превалювати онлайн навчання і лекції та як буде оплачуватися праця викладачів? 

Досвідчений викладач, доцент Анатолій Бойко не виключає таку реальність, тим паче, що навчальні курси проходили давно. Водночас лектор унеможливлює дистанційність під час захисту курсових, дипломних й інших наукових робіт, а також екзаменаційного й прикладного науково-дослідного процесу.

«Маю 17 лекцій зі свого предмету, що стосується гідравліки, і 34 академічні години. Їх можна подати в онлайн режимі, відповісти на запитання студентів, які прослухавши, скільки кому треба, ці лекції, ставитимуть відповідні питання для уточнення і поглиблення знань. Має відтак змінитися й система оплати праці. Лекції «на живо», на мою думку, не можуть не бути. Тільки, вочевидь, будуть вище оплачувані і для тих, хто дуже серйозно студіюватиме відповідний профіль».

Це теж буде важливе завдання профспілки: встановлення відповідної системи оплати праці її справедливої, реальної оцінки, в яку, безперечно, мають врахувати, що це – продукт фахівця зі щонайменше 28-річним досвідом і відповідними фінансовими вкладеннями на професійну підготовку. Звідси й корені освітньої інерції, яку треба враховувати, бо не так просто і не так швидко можна замінити досвідчених науковців та викладачів.

Профком, додає Ігор Михайлович Рудько, й тепер займається розподілом путівок на «Літо-2020», порядком заїзду та поселення співробітників університету на оздоровчих базах лісоекологічних стаціонарів Шацька, Моршина та Східниці, а також оздоровчо-спортивного табору «Лісотехнік» (Миколаївська обл. с. Рибаківка).

Як новобраний профлідер студіює правові документи, профспілкову документацію, консультується телефоном і через електронну пошту з фахівцями обласної організації профспілки працівників освіти і науки. Словом, життєдіяльність закладу вищої освіти, його профспілкової первинки триває.

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори