Досвід роботи Первомайської районної організації Профспілки

Миколаївська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України ділиться досвідом роботи лідерів районних організацій, їх успішними практиками та родзинками.

Відкриває рубрику голова Первомайської районної організації Профспілки – Людмила Вороніна. Далі мова з перших уст.  

«Сьогодні українське суспільство, як ніколи, гостро відчуває потребу в захисті та утвердженні соціальної справедливості.

А в умовах децентралізації влади і створення об’єднаних територіальних громад особливо багато питань до Профспілки. Чомусь в багатьох  бідах керівники закладів освіти звинувачують Профспілку. Я, як профспілковий лідер, постійно тримаю руку на пульсі життя освітян Первомайського району.

На території нашого району створено 3 ОТГ (Кам’яномостівська, Мигіївська та Синюхобрідська). Заклади освіти виявили бажання залишатися в Профспілці освітян району. Люди розуміють, і це дуже цінно, що будь-які рішення, які стосуються працівників нашої освітянської галузі, законні інтереси яких представляє наша Профспілка, є максимально прозорими, обґрунтованими і, безперечно, такими, які направлені на  конструктивний соціальний діалог.

А цей діалог можна підтримувати лише тісно працюючи на місцях, у первинних профорганізаціях, спілкуючись з членами профспілкових комітетів, з адміністрацією закладів освіти, з головами ОТГ.

Майже кожен день я виїзджаю в організації. Ці виїзди надзвичайно корисні, в першу чергу для мене, – адже лише побувавши в громаді, поспілкувавшись з людьми, я можу відчути їх настрій, підтримати, надати практичну допомогу, провести роз’яснювальну мотиваційну роботу щодо переваг перебування в членах Профспілки.

Зрозуміла, що потрібно використовувати і упереджувальні  заходи:

Не чекаю поки освітяни самі перепишуть заяви на відрахування членських профспілкових внесків у розмірі 1% в новостворену бухгалтерію (дехто просто не знає як це зробити), а зустрічаюсь з колективом і пояснюю, що вони автоматично, на підставі старих заяв, залишаються у Профспілці, а потрібно тільки поновити заяву на відрахування членських внесків.

Не чекаю поки голова ОТГ призначить на посаду начальника відділу освіти сторонню людину, не компетентну в освітянських питаннях. Організовувала зустрічі освітян з кандидатами на посаду голови ОТГ для того, щоб зрозуміти ставлення майбутнього голови до освіти та Профспілки.

Під особливий контроль взяла питання виплати техпрацівникам оздоровчих. Домоглася виплати їх одночасно з відпускними, а не в кінці року, як премії. У перемовах з керівництвом наполягаю на виплаті не ставки 2тис.225 грн., а мінімальної зарплати – 5 тис. грн.

Позитивно вирішила питання виплати надбавки за престижність педагогічної праці, складність  та  напруженість  у  роботі в розмірі 30%  для всіх педпрацівників.

Від запровадження карантинних обмежень пройшов певний час. Ніби-то невеликий відрізок буття, але в кожного з нас дуже щільно розписано розклад наших дій. Опрацювала величезну масу інформації, яка надходила в заклади освіти з різних джерел інформування, багато встигла зробити.

Важлива і корисна інформація з соціально-економічних та трудових питань постійно і в слушний час надходить від Центрального та обласного комітетів Профспілки до райради, а ми оперативно надсилаємо її у первинки, доводимо до відома кожного члена Профспілки.

Під особливим контролем тримаю належну роботу закладів освіти під час карантинних обмежень. Завдяки особистій практичній допомозі голови обласного комітету Профспілки Віри Михайлівни Оборонько організовую та проводжу семінари-навчання для профспілкового активу району з використанням сучасних онлайн-технологій.

Власний досвід роботи у відстоюванні та захисті законних прав та інтересів працюючих, фаховість і життєва мудрість дозволяють  нам вирішувати складні й відповідальні завдання, які постають перед  районною профспілковою організацією  в сучасних реаліях. За професіоналізм і натхненне ставлення до обраної справи соціального захисту людини праці кожен з   голів профспілкових комітетів  нашої організації користується повагою серед колег, є авторитетним наставником для молодих спілчан.

На сьогодні в наших об’єднаних територіальних громадах налагоджена тісна співпраця з начальниками відділів освіти та головами ОТГ.

І керівники відділів освіти, і керівники громад визнають первинну профспілкову організацію як соціального партнера».

Людмила Вороніна, 

голова Первомайської районної організації Профспілки, Миколаївська область

Схожі публікації


Догори